2014-07-28 14:15:51• hírek • Kocsis Zoltán

Kisebb vagyont fizettek az afgán és iráni emigránsok, de lebuktak

Kisebb vagyont fizetett a jobb élet reményében az az öt afgán és iráni emigráns, akiket vasárnap reggel tartóztattak fel a román - magyar határ közelében, Kispeleske település határában. Négy romániai férfi egyengette útjaikat Bukarestből Szatmárig.

A határrendészet egységei július 27-én, vasárnap lettek figyelmesek két személygépkocsira, amelyek Kispeleske település határában négyszáz méterre megközelítették az országhatárt. A Dacia Logan és Audi A4 típusú, Ilfov megyei rendszámmal rendelkező autókban összesen kilenc férfi foglalt helyet: négy romániai és öt külföldi. Utóbbiak nem beszéltek románul.

Mivel a kilenc férfi illetéktelenül tartózkodott ily közel a határhoz, valamennyiüket a petei határállomásra kísérték. Itt kiderült, hogy az öt külföldi közül három afgán, kettő pedig iráni. Az öt, 16 és 32 év közötti férfi a zöldhatáron szeretett volna átjutni Magyarországra. Célállomásuk Németország vagy Anglia lett volna. Elmondásuk szerint abban reménykedtek, hogy ott tudnak majd valami munkához jutni.

A 23 és 39 év közötti romániai férfiak Buzau, Valcea és Ilfov megyéből származtak. Feladatuk az volt, hogy az emigránsokat Bukarestből Szatmárig eljuttassák, itt pedig segítsenek nekik átjutni a határon. Ezért a feladatért 4000 eurót vettek el a menekültektől - minden személytől 800 eurót.

A három afgán és két iráni férfi ellen illegális határátlépési kísérlet, a négy román állampolgár ellen pedig embercsempészet vádjával indult eljárás. Utóbbiakat 24 órára őrizetbe vették, a szatmári törvényszék dönt 30 napos előzetes letartóztatásukról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: