2015-09-03 10:45:53• hírek • Szatmár.ro

Kinevezték a tanintézmények vezetőit

Bár a tanügyi törvény értelmében a tanintézmények élére versenyvizsgával kellene kiválasztani a vezetőket, ez a rendelkezés 2011 óta nem lépett hatályba, ezért minden év augusztusában a megyei tanfelügyelőség nevezi ki az igazgatókat és aligazgatókat egy tanévre.

Az idei kinevezési procedúráról kérdeztük Kereskényi Gábort, a Képviselőház oktatási, ifjúsági és sportbizottságának RMDSZ-es tagját.

"Lassan hagyománnyá válik, hogy augusztus hónapban három héten keresztül tárgyaljunk a tanfelügyelőség képviselőivel, vigyázva, őrködve afelett, hogy betartsák a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezéseit. Ez nem könnyű dolog, bár a törvény előírja, hogy azokban a tanintézményekben, ahol vannak magyar vagy más kisebbségi csoportok, osztályok, ott a vezetőségben és az igazgatótanácsokban is tükröződnie kell ennek az aránynak. Ugyanakkor sajnos a törvény nem tartalmaz a be nem tartása esetén kiszabható szankciókat, tehát meg kell próbálni tárgyalálsos, konszenzusos módon érvényt szerezni a törvényi előírásoknak. Ebben a tárgyalás-sorozatban fontos szerepe volt Pataki Csaba szenátornak, a Szövetség megyei elnökének, Gál Gyöngyi főtanfelügyelő-helyettesnek és Szejke Ottília szaktanfelügyelőnek. Kiemelkedő eredménynek tartom, hogy a tanügyi vezetői létszámcsökkentés ellenére sikerült az arányokat megőrizni, sőt javítani, s mindezt oly módon, hogy figyelembe vettük a pedagógusok és a helyi közösségek véleményét, javaslatait" - hangsúlyozta Kereskényi.

Ily módon Szatmárnémetiben végre ismét lesz magyar aligazgató a Faipari Szaklíceumban Pop Olívia személyében, a 10-es iskolát Szász Piroska és Pataki Zoltán vezeti a következő tanévben, a Ion Creanga Általános Iskolában pedig Nagy Tündét Barkóczi Éva váltja az aligazgatói székben. A vidéki tanintézményekben több helyen is történtek személyi változások, többek között Mezőterem, Mezőpetri, Halmi, Kökényesd, Vetés, Lázári, Piskolt és Egri községekben.

Kereskényi úgy véli, jót tenne az oktatási rendszernek, ha végre az iskolák vezetőtanácsai megszervezhetnék a versenyvizsgákat az igazgatói és aligazgatói tisztségekre, mert a jelenlegi, egy éves kinevezés bizonytalanságot szül és a menedzseri tevékenység, a közép- és hosszútávú tervezés kárára válik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: