2015-01-25 14:47:36• hírek • Szatmár.ro

Kilencven diák szavalt az Egycsillagú égbolton

A kétnapos szavalóversenyen a megyéből, az országból és az országhatáron túlról is érkeztek résztvevők.

A Magyar Kultúra Hetének programjában rendezték meg immár második alkalommal az Egycsillagú égbolt című Kölcsey-szavalóversenyt. A rendezvényre szép számmal érkeztek diákok, közel százan az országból, de még a határon túlról is. A szavalóversenynek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium díszterme adott otthont pénteken és szombaton.

Az A csoportban az I.-III. osztályos tanulók Kovács András Ferenc, Páskándi Géza, Jánk Károly vagy más magyar költő gyermekversei közül választhattak, illetve szavaltak. A diákokat a Szejke Ottilia szaktanfelügyelőből, Wolf Henriette, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanítónőjéből, Fehér Imola tanárnőből, Fisár Erika tanárnőből és Jánk Károly költőből álló zsűri értékelte.

Az A csoport legjobb szavalói:

I. Csapó-Ilyés Panna (Hám János Római Katolikus Líceum, felkészítő tanár: Doloczki Márta)
II. Berei Edina (Református Gimnázium, felkészítő tanár: Mekker Melinda)
III. Máté Dóra (Avram Iancu Általános Iskola, felkészítő tanár: Sink Irén)

A B csoportban a IV.-VI. osztályos diákok szavaltak. Az ő korcsoportjukban versenyzők egy szabadon választott prózarészletet adhattak elő Szabó Magda, Méhes György, Bálint Ágnes, Böszörményi Gyula vagy a mai magyar gyermekirodalom más képviselőjétől. A zsűri tagjai Wolf Henriette a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanítónője, Fehér Imola tanárnő, Jánk Károly költő, Pataki Enikő tanár és Nagy Gyula tanár voltak.

A B csoport legjobb szavalói:

I. Polacsek Eszter (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő tanár: Bagosi Ilona)
II. Kása Petra (Petőfi Sándor Szaklíceum, Lázári, felkészítő tanár: Török Enikő)
III. Aranyász György (Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Csenger, felkészítő tanár: Papp Vera) és Kánya Réka (Református Gimnázium, felkészítő tanár: Lovász Erzsébet)

Szombat délelőtt a C csoportban a VII.-IX. osztályosok Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Páskándi Géza, Kovács András Ferenc, Jánk Károly vagy más szatmári alkotó költészetébőidéztek meg költeményeket. A zsűri tagjai Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes, Gál Gyöngyi tanfelügyelő, Fehér Imola tanár, Bessenyei Gedő István rendező, dramaturg, a Harag György Társulat művészeti igazgatója és Nagy Gyula tanár voltak.

A C csoport legjobb szavalói:

I. Mészáros Cynthia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő tanár: Fisár Erika)
II. Telegdy Áron (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Heinrich Andrea) és Moroz Hannelore (Református Gimnázium, felkészítő tanár: Varga-Bressel Christianne)
III. Süveg Attila (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Heinrich Andrea)

A D csoportban szavaltak a X.-XII. osztályosok: ők egy szabadon választott verset szavalnak majd a XX-XXI. századi magyar szerelmi lírából. A zsűri tagjai Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes, Gál Gyöngyi tanfelügyelő, Fehér Imola tanár, Bessenyei Gedő István rendező, dramaturg, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, Nagy Gyula tanár és Jánk Károly költő voltak.

A D csoport legjobb szavalói:

I. Tóth Krisztina (Kölcsey Ferenc Gimnázium Nyíregyháza, felkészítő tanár: Király Erzsébet/Pál Andrea)
II. Énekes Edvárd (Ady Endre Gimnázium Budapest, felkészítő tanár: Fodor Éva)
III. János Abigél (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő tanár: Fisár Erika) és Lukács Levente (Aurel Popp Művészeti Líceum, felkészítő tanár: Bokor Erika)

A már említett díjak mellett minden csoportban több különdíjat is kiosztottak. Díjazott az Ady Endre Társaság, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és az RMDSZ is.

"Bár minden kategóriában voltak emlékezetes produkciók, igazi versünneppé a szombati verseny vált. Érett, értő szavalatok születtek, emlékezetes marad Tóth Krisztina, a nyíregyházi Kölcsey Gimnázium Pilinszky Ne félj című versének tolmácsolása, de sok sok emlékezetes, szép szavalat hangzott el" - tudtuk meg Pataki Enikőtől, a szavalóverseny fő szervezőjétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: