2011-09-15 15:44:14• hírek • mti

Kiállnak az Európai Egyesült Államok ötlete mellett

Traian Basescu román és Giorgio Napolitano olasz államfő egyetért abban, hogy létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat.
Traian Basescu román és Giorgio Napolitano olasz államfő egyetért abban, hogy létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat.

Traian Basescu román és Giorgio Napolitano olasz államfő egyetért abban, hogy létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat  - derült ki a két államelnök bukaresti találkozóján.

Az olasz államfő csütörtökön kezdte meg kétnapos romániai látogatását. Tanácskozásuk után Basescu elmondta, hogy a találkozón szorgalmazta - az Egyesült Államok mintájára - az Európai Egyesült Államok létrehozását.

A román elnök megismételte, hogy nincs idő halogatni a döntéseket az Európai Unióban, amelynek fontos kérdésekben kell állást foglalnia a következő időszakban. Korábban Basescu már kifejtette, hogy szerinte két-három éven belül a tagállamoknak le kellene mondaniuk szuverenitásuk egy részéről, és létre kellene hozni az Európai Egyesült Államokat.

Napolitano rámutatott, hogy azonos álláspontot vall román kollégájával az Európai Egyesült Államok témájában. Szerinte ezt az eszményt követve kell eljutni a szorosabb integrációhoz.

Napolitano megerősítette, hogy Olaszország támogatja Románia schengeni csatlakozását. Újságírói kérdésre válaszolva az olasz államfő közölte: Róma nem tervez olyan intézkedéseket, amelyek korlátozzák a román állampolgárok olaszországi munkavállalását. Ugyanakkor hozzátette, hogy kevesebb munkahelyet biztosíthat a bevándorlóknak egy olyan ország, amelynek a gazdasága nem nő a megfelelő ütemben. Olaszországban jelenleg a nem hivatalos becslések szerint körülbelül 2 millió román él.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: