2014-10-20 18:29:58• hírek • Kocsis Zoltán

Két környezetvédelmi versenyre várják óvodák, iskolák jelentkezését

Két hétig, azaz november 3-ig várja óvodák és iskolák jelentkezését a „Játszunk és újrahasznosítunk", valamint az „Élet a környezetért, élet az emberért" elnevezésű környezetvédelmi vetélkedőre a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Akárcsak az előbbi esztendőkben, idén is értékes nyereménnyel gazdagodhatnak a legügyesebbek.

A „Játszunk és újrahasznosítunk" vetélkedőre óvodák jelentkezését várják. A verseny célja a környezettudatos nevelés mellett az elhasznált elemek begyűjtése. Az előző években rendre 1,7-1,8 tonna elemet sikerült összegyűjteni. „Ebben a korban könnyű motiválni a gyerekeket. Még elhiszik, hogy meg tudják menteni akár az egész bolygót", mondta Leontina Ghit tanfelügyelő.

A verseny díjátadása a nagytarnai ökotáborban lesz, a legtöbb elemet összegyűjtő ovis pedig egy rollert kap ajándékba. Emellett felszerelnek majd egy olyan hintát a Kossuth-kertbe, amely mozgásával áramot termel.

Az „Élet a környezetért, élet az emberért" vetélkedőt immár tizedik - és a jelek szerint utolsó - alkalommal írják ki. Ez már a középiskolásoknak szól és a környezettudatos nevelés mellett a szelektív hulladékgyűjtés a téma - papírt, műanyagot, üveget és elemeket külön kell gyűjteni. Ebben az esetben a legjobban szereplő iskola húsz kerékpárt kap. „A gyerekek, akik tíz évvel ezelőtt az első versenyen részt vettek, már felnőttek. Minden évben, amikor Szatmárnémetibe jövök, megállapítom, hogy a város és a környéke is egyre tisztább - jogosan gondolhatom tehát: nem volt eredmény nélküli a versenyünk", jelentette ki Sorin Parcalabu, a vetélkedőt támogató CCR Logistic képviselője.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, ilyen formában a vetélkedőt többé nem írják ki. Alávetik azonban egy ún. SWOT-elemzésnek, a pozitív és negatív pontok kielemzését követően és az eredmények figyelembe vételével a 2015-2016-os tanévtől egy másfajta versenyt hívnak majd életre.

A sajtótájékoztató végén a megye ökoiskolái egy-egy kocsányos tölgy csemetét kaptak az erdészeti hivataltól, amelyet az „ökoiskolák zöld napján", október 21-én ültetnek majd el a tanintézmény udvarán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: