2014-01-28 15:00:32• hírek • (x)

Készen áll az autó a fagyra és a havas utakra?

Néhány jótanáccsal szolgálunk az autósoknak, hogy a téli közlekedés problémamentes legyen.

Kedves Autós! Tedd a szívedre a kezed és válaszolj a kérdésre: el mernél indulni autóddal egy hosszabb útra, tudva, hogy esetleg havas tájakon, csúszós úton kell autóznod?

Valószínűleg a legtöbben úgy gondolják, hogy törődnek az autójukkal és saját biztonságukkal, hiszen lecserélték a nyári gumikat télire. Ez valóban nagyon fontos, hiszen havas utakon nyári abroncsokkal közlekedni nem biztonságos, hiszen az összetétele miatt a hideg időben merev lesz, nem tapad úgy az úthoz ahogy kellene. Sokban hozzájárul a téli gumi használatához az is, hogy törvény kötelezi annak használatát és komoly büntetést kaphat az, aki a téligumi-vásárláson próbál spórolni.

A gumiabroncs-csere sajnos még nem elég a biztonsághoz. Fontos tényező ugyan, de nem elegendő.

Figyeljünk az akkumulátorra is

Az akkumulátorok élettartama 2 és 6 év között van, az életük pedig legtöbbször télen, a hidegben ér véget. Érdemes tehát egy műhelyben felmérnünk az autó akkumulátorának állapotát, és ha szomorú hírt kapunk, érdemes egy újat beszerezni. Ugye mindenki belegondolt, milyen az, amikor egy hosszú úton az autó egy megállást követően nem akar beindulni? Bosszúság a javából, amit érdemes elkerülni.

Lehet, hogy a tél eddig enyhe volt, a bátrabbak pedig nyári ablakmosó-folyadékkal tartották tisztán a szélvédőt, de a fagyban kötelező ezt a téli körülményekhez kialakítottra cserélni. A -5 foknál nagyobb hidegben már megfagyó téli folyadék csöveket tehet tönkre a fagyás következtében fellépő térfogat-növekedés miatt.

Nem nagy kiadás az ablaktörlő-lapátok cseréje, ha az már nem töröl megfelelően, mégis akár életet is menthet a jól működő ablaktörlő. Hóban-sárban az előttünk haladó autó folyamatosan piszkolja szélvédőnket, a rossz látási viszonyok pedig balesethez vezethetnek. Ha két törlés után még nem tiszta az ablakunk, cseréljük le az ablaktörlő-lapátokat.

Téli időjárási körülmények közepedte nem árt, ha autónkban van egy kis seprű, jégkaparó, jégoldó-spray vagy egy olyan spray, amivel a befagyott zárakat tudjuk használhatóvá varázsolni.

Jó szolgálatot tehet a hólánc

Ha hosszabb útra indulunk, vagy olyan területre, ahol valószínű, hogy nagy hó vár, érdemes felszerelkeznünk hóláncokkal is. Fontos tudnunk azt is, hogy néhány országban a téli hónapokban kötelező módon az autónkban kell legyen a hólánc, akkor is, ha ennek használatát nem indokolja az utak állapota. Ezek kiválasztásánál fontos a minőség és a méret. Utóbbi egyértelmű, hiszen alapvető, hogy saját autógumink méretére vásárolunk hóláncot.

A minőség legtöbbször az árból is látszik: a gyanúsan olcsó hóláncok esetében megvan a veszélye annak, hogy azok "éles" helyzetben könnyen elszakadnak - így a hóláncra költött összeg kidobott pénz lesz. Ha választanunk kell a különböző mintázatú hóláncokból, a rombusz alakú a nyerő, legalábbis a legtöbb szakember ezt ajánlja. Amennyiben megvettük a hóláncot, érdemes ki is próbálnunk a felszerelését, mert fagyban, az országút szélén kellemetlen ezzel kísérletezni!

Mindent, ami a biztonságos téli közlekedéshez szükséges megtalálható az Autowebshop.ro kínálatában. Itt néhány kattintással megrendelheted a szükséges autós kiegészítőket és rövid időn belül kézhez is kapod ezeket - legyél az ország bármelyik pontján. Az Autowebshopnál most különösen megéri Thule hóláncokat vásárolni, ugyanis ezek most 25 százalékos engedménnyel kaphatók!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: