2014-04-16 17:07:05• hírek • Szatmár.ro

Kereskényi: a minisztérium újítsa fel, vagy adja át az 1-es Számú Posta épületét

Mikor szánnak végre pénzt  a műemlék-épület felújítására? - kérdezte Kereskényi Razvan Cotovelea minisztert.

Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ Szervezet elnöke szerdán a Távközlési és Informatikai Minisztérium vezetőjéhez, Razvan Cotoveleához fordult kérdéssel. Kereskényi arra volt kíváncsi, hogy mikor tesz valamit a minisztérium a megyeszékhelyen található 1-es Számú Posta műemlék-épületének felújítása vagy legalább a folyamatos állagromlás megakadályozása érdekében. A posta folyamatosan romló épületének ügyével egyébként a Szatmár.ro hírportál is foglalkozott már.

„Az szatmárnémeti 1-es Számú Posta épülete a Mihai Viteazul (Rákóczi) utca 2 szám alatt található a város központjának közelében és műemlék-épületnek van minősítve. Sajnos az épület borzalmas állapotban van, amely veszélyt jelent az abban dolgozók, de azon gyalogosok számára is, akik a közelében a járdán közlekednek. Szégyen, hogy egy ilyen építészeti értéket képviselő épület állaga napról napra romlik. Fontos hozzáfűzni azt is, hogy ez a lehulló vakolatdarabok miatt közveszélyes, a városképet is rontja - a környéken az összes épület fel van újítva, kezdve a Láncos templom épületétől az Aurel Popp Zene és Képzőművészeti Líceumon keresztül egészen a hírszerzőszolgálat épületéig. Lehetséges, hogy nem véletlen a tény, hogy amikor ez épület a város dísze volt, akkor Posta Palotaként emlegették, most pedig egyszerűen postahivatalnak nevezik", fejtegette a képviselő.

"Sajnos most a Román Posta tulajdonában van, a társaság pedig 25 éve nem tett semmit az állapotromlás megállítására és nem különítettek el pénzt a felújításra, pedig erre a megvalósíthatósági tanulmány már évek óta kész van" - áll a miniszterhez címzett interpellációban.

Kereskényi végezetül kérdést intézett a miniszterhez: mikor lesznek pénzösszegek elkülönítve az épület rehabilitálására illetve milyen lépéseket tesznek a további állagromlás megakadályozása érdekében?

A parlamenti képviselő azt tanácsolta a miniszternek: amennyiben arra hivatkozik, hogy nincs a felújításra pénz, célszerű lenne az épületet átadni a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak, hogy az próbáljon pályázaton keresztül pénzhez jutni és felújítani az épületet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: