2014-10-28 16:11:09• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: Legyen vége annak, hogy mindenért a magyarok a hibásak!

Hatalmas vihart kavart a nagykárolyi futballbíró és a kolozsvári játékvezető-asszisztens: etnikai alapú részrehajlással vádolták meg Kovács Istvánt, aki vasárnap a marosvásárhelyi ASA és a bukaresti Steaua mérkőzését vezette. Kereskényi Gábor elfogadhatatlannak tartja a Steaua edzőjének kijelentéseit.

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Liga 1 hétvégi 12. fordulójában a Marosvásárhelyi ASA a rekordbajnok, címvédő és listavezető Steaua együttesét fogadta és Mircea Axente 55. percben szerzett góljával meglepetésre meg is nyerte. A meccs után azonban a megszokottnál is magasabbra csaptak a vesztes fél dühének hullámai: a már megszokott „szakmai" kifakadások mellett etnikai jelleget is öltött a reakciójuk. A mérkőzést ugyanis a nagykárolyi Kovács István vezette, az egyik asszisztens pedig a kolozsvári Nagy Miklós volt.

„Hallottam, hogy Nagy Miklós magyarul beszélt a hazaiak játékosával, Sepsi Lászlóval! Miért is? Romániában vagyunk", fakadt ki a meccs után Costel Galca, a Steaua edzője azt követően, hogy két kiállítást és egy büntetőt kért számon a bírón. „Kovács István a saját fajtáját próbálta segíteni. (...) Jó bíró, de ezen a mérkőzésen azért tévedett, mert így akarta", öntött olajat a tűzre a kétes hírnévnek örvendő Dumitru „Corleone" Dragomir, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga korábbi elnöke.

Kovács teljesítménye következtében a Liga 1 közleményben követelte a bíró megbüntetését, Razvan Burleanu, a bírói bizottságot is működtető a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke pedig kijelentette: Kovács Istvánt több fordulóra eltiltják, és nem engedik el Angliába, ahol az angol ifjúsági válogatott mérkőzésén kellett volna bíráskodnia. A hét végi bíráskodása ellenére Kovácsot a második helyre sorolta hétfőn a bírói bizottság azon a listán, amelyen a 2015-ben nemzetközi mérkőzésekre is igénybe vehető román játékvezetőket ajánlotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmébe.

A történtek etnikai felhangja azonban jóval túlmutat a sportszakmai kérdéseken (már amennyiben szakmainak nevezhető az a mentalitás, hogy ha egy csapat kikap, akkor mindig a játékvezető miatt van). Két héttel azt követően, hogy Belgrádban tömegverekedés tört ki, miután egy drón egy Nagy-Albánia zászlót röptetett be a Szerbia-Albánia Európa-bajnoki selejtezőnek otthont adó stadionba, a jelek szerint Marosvásárhelyen magyarul sem lehet megszólalni. Abban a városban, ahol a magyarság aránya még mindig eléri a 45%-ot. (1966-ban még 71% volt a magyarok aránya.)

„Ez a fajta problémafelvetés abszolút nem vezet semmi jóra. Nem tartom jó dolognak, hogy ezek a kérdések újból és újból felmerülnek. A vereséget szenvedők szájából elhangzottak az elkeseredettség hangjai. Klubvezetők, játékosok, edzők bírálhatják a bírót, szóvá tehetnek bizonyos dolgokat, ám ez nem csaphat át etnikai diszkriminációba! - jelentette ki megkeresésünkre Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. Annál is inkább, mert régóta tartó és közös harcot vívunk a különböző nem kívánatos lelátói események ellen. Milyen példát mutat így a legnépszerűbb klub edzője?", folytatta.

„Ha kikap kedvenc csapatunk, ha felmegy a kenyér ára, ha bevezetnek egy új adót - 25 évvel a rendszerváltás után is mindenért a magyarok a hibásak - ennek a mentalitásnak minél hamarabb gátat kell vetnünk", figyelmeztet a politikus.

Kereskényi más megközelítést is felvázolt az üggyel kapcsolatban. „Ha a játékvezetők angolul kommunikálnak mondjuk egy színes bőrű külföldi játékossal, akkor miért nem háborodik fel senki?". Érdekes módon nyilatkozott a meccs után Ousman N'Doye, a vásárhelyeik szenegáli légiósa: „És ha nem románul beszéltek? Amikor az európai kupákban nem románul beszélnek a játékosok a játékvezetőkkel, akkor mi van?"

Kíváncsiak voltunk Kovács István álláspontjára is, ám ő nem kívánta kommentálni az esetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: