2015-10-02 19:49:23• hírek • szatmar.ro

Kereskényi Gábor az RMDSZ szatmárnémeti polgármesterjelöltje

A péntek délután megtartott gyűlésen összesen 264 küldött adta le szavaztát végül összesen három jelöltre - Günthner Tibor és Zazula Béla is visszalépett, beállva a Kereskényi Gábort támogatók táborába. Az ülés keretében bemutattak egy felmérést, mely szerint a helyhatósági választásokon a magyarok többsége ott lesz és a változásra fognak szavazni.

Péntek délután 17 órától tartotta jelöltállító küldöttgyűlését a Szatmárnémeti RMDSZ. Ez alkalommal az eddiginél szélesebb kör, az RMDSZ tisztségviselőinek és a körzeti küldöttek mellett történelmi magyar egyházak, civil szervezetek, partnerszervezetek is szavazati joggal élhettek a jelölt kiválasztását illetően. Az eseményen összesen 264 jelölt vett részt, közülük egy kivételével mindenki érvényes szavazatot adott le.

A küldöttek 1 perces néma csenddel emlékeztek két nemrég elhunyt aktív RMDSZ-tagra, Sike Lajosra és Stucz Józsefre, majd Kovács Péter, az Országos RMDSZ ügyvezető elnöke vette át a szót. Demokratikus szervezetnek nevezte a Szatmárnémeti RMDSZ-t, hiszen öten is indultak a polgármesterjelöltségért (mint később kiderült, ketten a szavazás előtt visszaléptek), és szerencsésnek is, hiszen legalább öt olyan személy a tagja, amely el tudná vezetni a várost. Örült a sok új arcnak is, hiszen ebből arra lehet következtetni, a szatmáriakat érdekli a város sorsának az alakulása és komolyan változást akarnak.

A folytatásban, némileg meglepően időzítve, Dr. Péter László és Pásztor Gyöngyi mutatták be a 606 fő részvételével telefonon keresztül elvégzett közvéleménykutatást, amely az RMDSZ megítélését, a jelöltek ismertségét és elfogadottságát mérte fel. Ebből kiderült: a megkérdezettek 81 százaléka az RMDSZ jelöltjére szavazna, elégedetlenek a jelenlegi város- és megyevezetéssel és a megkérdezettek 51,7 százaléka vélte úgy, hogy magyar polgármestere lesz 2016-tól Szatmárnémetinek. Az is kiderült, hogy az ismertségi és bizalmi index szerint Kereskényi Gábort vagy Maskulik Csabát tartják a jó választásnak a polgármesterjelöltségre.

A jelöltek bemutatkozása következett: kis meglepetésre Günthner Tibor és Zazula Béla a közvéleménykutatás adatainak ismeretében visszalépett és Kereskényi Gábor mögé állt.

Így a küldöttek három személy közül választhattak: Kereskényi Gábor, Ilonczai Annamária és Maskulik Csaba.

A szavazást követően kiderült: összesen 199-en szavaztak Kereskényire, Maskulik Csaba 60, Ilonczai Annamária 4 szavazatot kapott. 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: