2015-03-05 13:47:41• hírek • Szatmar.ro

Kerékpár- és babakocsitárolókat szeretne az RMDSZ

Érdekes és megfontolásra méltó kezdeményezéssel állt elő a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-es frakciója a településen zajló garázsbontások kapcsán. A szövetség helyi politikusai azt szeretnék, ha a lebontott garázsok helyén nem csak parkolók, hanem bicikli- és babakocsitárolók is épülnének. Alábbiakban változtatás nélkül közzétesszük az RMDSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményét:

A 2011-ben megkezdett lakótelepi garázsbontás egy hasznos és szükséges tevékenység, számos más romániai városban is lezajlott ez a folyamat. Az érintett lakosokkal való konzultációnk során megállapítottuk, hogy a parkolók egyszerű leaszfaltozása mellett szükségesek olyan beruházások is, amelyek növelik a lakosok komfortérzetét: nagyon sok tömbházlakóról tudunk, akik a garázsokban a biciklit, kisgyermekes családok a babakocsit is ott tartották, a parkolóépítés viszont nem oldja meg ezeket a fellépő hiányosságokat.

Ezúton javaslatot teszünk olyan tárolók építésére a lakónegyedekbe, amelyek lehetővé teszik a kétkerekűek és babakocsik biztonságos tárolását, a következő tehnikai paraméterekkel:

  • Elhelyezés: betonozott vagy aszfaltozott talapzaton a tömbházak közötti megvilágított részen, ha lehetséges a köztérfigyelő kamerák látószögében, több városrészen lehetséges az összekapcsolás a jelenlegi bicikliút hálózattal (pl a töltés mellett)

  • Méretek: a rendelkezésre álló hely függvényében meg lehet tervezni az optimális méretet, lehetséges egyéni vagy közös tárolók kivitelezése. Közös tárolók esetében a bicikliket lehet vízszintes vagy függőleges elhelyezésben is tárolni, javasoljuk egy tervezési ötletverseny megszervezését is, a nyugati városok mintájára.
  • Szerkezet: acél és könnyűfémszerkezet szükséges, amely ellenáll a vandalizmusnak és az extrém időjárási viszonyoknak is, megfelelő fedél- és oldalszerkezettel, minél hosszabb garanciás időszakkal és karbantartási lehetőséggel.
  • Felelősség: szükségesnek tartjuk egy olyan rendszabályzat elfogadását amely mindegyik fél (üzembentartó és bérlők) jogait és kötelességeit egyaránt, előre meghatározza.
  • Költségek, finanszírozás: a tárolók kialakításának költsége a méretektől és a felhasznált anyagok árától függ. A városi költségvetés biztosíthat erre forrást, lehetséges egy havi vagy évi bérleti díj meghatározása is. A befektetés mértékéhez képest a beruházás sokkal hasznosabb lesz a szatmári lakosok mindennapi életében.
  • Korlátozások: nem szabad megengedni más típusú javak tárolását a kétkerekűeken és a babakocsikon kívűl: gondolunk itt állatokra, élelmiszerekre vagy más személyes javakra.


  • Nagyon fontos, hogy a most kezdődő átalakítások esetében a tárolók helyét még az autós parkolók felfestése és lefoglalása előtt kell kijelölni.
  • Hosszú távú perspektívák: a biciklis közlekedés nagyban hozzájárul a lakosság mobilitásához és részben kiválthatja az autós forgalmat az amúgy is túlzsúfolt városban.


Éppen ezért tartjuk szükségesnek az ehhez hasonló befektetéseket, az elkövetkező  időszakban új kerékpárutak kijelölését és a jelenlegiek rendszerbe kötését egy átfogó városi biciklis stratégia keretében. A városközpontban, illetve más forgalmas helyeken, kereskedelmi csomópontokon is hiánypótló lenne köztéri biciklitárolók elhelyezése.

Meggyőződésünk, hogy a fenti javaslat egy valós igényt elégít ki, az össztársadalom számára hasznos és jelentősen emelni fogja a szatmári lakosság elégedettségét a helyi közigazgatással. Ezúton ajánljuk a városvezetés figyelmébe javaslatunkat, ugyanakkor felajánljuk együttműködésünket és a legnagyobb nyitottságunkat a szatmári lakosság érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: