2015-02-27 16:34:55• hírek • Szatmár.ro

Kell a szülők melléállása

Munkacsoport-megbeszélésen összegezték az eddigi eredményeket a hároméves szűrőprogramban résztvevő partnerintézmények.

A Boldog Scheffler János Központ épületében találkoztak pénteken délelőtt annak képviselői a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, és a Polgármesteri Hivatal Szociális Közigazgatási Osztályának (SPAS) képviselőivel, hogy közös szűrőprogramjuk részleges tapasztalatait tárják fel. A tavaly ősszel indult programban, három év alatt ötezer szatmárnémeti óvodás fejlettségét mérik fel, és a megkésett fejlődésűeket terápiákkal zárkóztatják fel korcsoporttársaikhoz. Döntő többségében egészséges gyerekekről van szó, akik ugyanakkor figyelem- és viselkedészavarral, beszédproblémákkal küzdhetnek, pszichomotorikus képességeik csökkentek lehetnek, és ezek később más készségek megkéséséhez, esetleges elmaradásához vezethetnek, végül pedig elszigetelődést eredményezhetnek.

A pénteki munkacsoport-megbeszélésen bemutatták a szűrés jelenlegi állását: tizenhat óvoda ötven csoportjának 1461 nagycsoportos gyerekét szűrték tünetlisták alapján az óvónők, közel tíz százalékukat javasolva egy újabb, már szakemberek által végzett, részletesebb felmérésre. Ennek fele érkezett meg a Boldog Scheffler János Központba és csaknem minden esetben beigazolódott valamilyen megkésettség - a közeli szám mutatja a módszer helyességét. A második szűrés után felzárkóztató terápiákat javasoltak az érintett gyerekeknek, de csak töredéküket vitték el szüleik terápiákra. Bár minden szülőnek elmagyarázták, a nagytöbbség mégsem érezte a helyzet komolyságát.

A partnerintézmények képviselői ezért első rangú fontosságúnak érzik a szülők felé történő információközlést, a tudatosítást, hiszen maguk a szülők azok, akik most tehetnek gyermekük megfelelő fejlődéséért - részesítve őket a szűrővizsgálatban, majd a terápiákban. Kiemelték, hogy nem akarják a gyerekeket megbélyegezni, hiszen ez esetben nem fogyatékosságról van szó, hanem fejlődési lemaradásról, eltérésről, ami mozgásos-, logopédiai-, gyógypedagógiai fejlesztésekkel viszonylag rövid idő alatt behozható. Ezért szeretnének a jövőben minél több alkalmat keresni arra, hogy találkozzanak a szülőkkel is. Az eredmények igazolják a projekt fontosságát, mely tovább folytatódik, márciusban a kiscsoportos gyerekeket mérik majd fel.

Találkoztak a szűrőprogramban szereplő intézmények képviselői

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: