2014-01-13 15:00:52• hírek • Kocsis Zoltán

Tagadja az ügyészség, hogy lezárta a balotafalui gyilkosság ügyét

Immár közel fél év telt el azóta a fulladt, napsütötte, augusztus eleji nap óta, amelyen Szatmár megye modern kori történelmének egyik legszörnyűbb és legsokkolóbb bűncselekménye történt: a Remetemező községhez tartozó Balotafalu határában egy mikrobuszban apa és fia vesztette életét. A tettes megpróbálta lángra lobbantani az autót, remélvén, hogy a tűz eltünteti majd tettének nyomait. Az azóta eltelt időben a Szatmár Megyei Ügyészség mindössze egy sajtótájékoztatóval és két semmit mondó közleménnyel volt képes előrukkolni.

A részben kiégett, a mező közepén füstölgő Volkswagen Transporter buszra augusztus 6-án, kedd délután egy helybéli lett figyelmes, aki értesítette a hatóságokat. A helyszínelés során a buszban két holttestet is találtak. Azonosításuk után kiderült, a 39 éves Traian Blagáról és 9 éves fiáról, Timoteiről van szó. Az apa a pünkösdi-karizmatikus mozgalom pásztora volt Besztercében, egyben egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézet vezetője volt.

Az ügyészség másnap sajtótájékoztatót hívott össze - egyelőre az elsőt és az utolsót -, amelyben kevesebbet mondott el, mint amit a sajtó már amúgy is tudott. Azóta viszont semmi, holott Dumitru Miclea főügyész többször is elmondta: amint valami újdonság van, értesítik a sajtót. Sejtetni engedte, hogy erre már a következő héten is sor kerülhet. Ezzel szemben októberig semmi sem történt - hogy aztán másodikán kapjunk egy olyan közleményt, mely szerint az ügyben semmilyen újdonsággal nem szolgálhat az ügyészség.

Az állóvizet az egyik román nyelvű újság kavarta fel, amely hétfői számában nem kevesebbet állít, mint hogy az ügyészség már befejezte a nyomozást és lezárta az ügyet! Mi több, belső forrásokra hivatkozva a lap azt írja: bizonyíthatóan az apa volt a tettes!

A lap idézi a Szatmár Megyei Rendőrség augusztusi közleményét, amelyben az áll, hogy a fiún szúrt seb okozta vérzési sokkot, valamint koponyatető elmozdulásával és az agyszövet bilaterációjával járó koponyatörést állapítottak meg. Az apa légzőszerveiben viszont már füst nyomaira is bukkantak. Egyik tetemen sem találtak viszont önvédelemre utaló jeleket. Ráadásul az apán erőszakra utaló jelek sem voltak. Mindemellett az apa bizonyíthatóan jóval később vesztette életét, mint a fia. Mindez arra utal, hogy az apa előbb megölte a fiát, majd megpróbálta felgyújtani az autót, aztán magával is végzett.

A lap azt állítja, az autóban a rendőrök sörös dobozokat, cigarettacsikkeket, egy macsétát és egy kést találtak. Értesüléseik szerint a macsétán és a késen elvégzett DNS-vizsgálatok bizonyítják, ezeket a fegyvereket használta a gyilkos, aki nem volt más, mint az apa. A különböző térfigyelő kamerák félvételei alapján bizonyítható, hogy apa és fia a Transporterrel aznap Dés, Kolozsvár, Zilah és Szatmárnémeti érintésével jutott el Balotafaluba. Ráadásul egy, a Kolozsvári Szászfenesen készült felvételen tisztán kivehető, amint az apa gázolajat vásárol egy kannába. Ezt öntötte aztán szét az autóban - a vizsgálatok ugyanis azt is igazolták, hogy a tűz a busz belsejében kapott lángra.

Az újság azt is tudni véli, hogy Traian Blaga jelentős anyagi problémákkal küszködött - aznap hétezer lejnyi tartozást kellett volna rendeznie, írják...

A cikk megjelenését követően meglepően gyorsan jött az ügyészség válasza is. Egy újabb közleményben Marinela Pop főügyész azt írja, „Blaga Adrian Tiberiu lelkész és fia halálának ügyét még nem oldottuk meg, zajlik a tények és bizonyítékok gyűjtése és elemzése annak érdekében, hogy az esetet megfelelő módon meg tudjuk oldani. A Szatmár Megyei Törvényszék mellett működő Ügyészség ügyészei maximális komolysággal és professzionalizmussal kezelik az ügyet, és amikor valamennyi bizonyítékot begyűjtöttük és az esetet megoldjuk, akkor egy sajtóközlemény révén gondunk lesz rá, hogy a közvéleményt korrektül informáljuk", áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: