2014-10-30 18:53:00• hírek • Kocsis Zoltán

Kampányhíd, Hám János és több ösztöndíj

Néhány RMDSZ-es tanácsos tartózkodása mellett elfogadta a városi tanács a harmadik Szamos-híd 2011-ben visszautasított megvalósíthatósági tanulmányát. A testület jóváhagyta a katolikus egyház kérését, minek következtében kicserélik a Székesegyház előtti Hám János mellszobrot.

Harmincegy napirendi pontjával akár rekordhosszú ülésre is számíthattunk volna csütörtökön, a Szatmárnémeti Városi Tanács azonban - sportnyelven szólva - villámgyorsan letudta a távot. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden egyes javaslat bírálat vagy hozzászólás nélkül ment át.

A költségvetés-módosításról szóló pont kapcsán Maskulik Csaba felszólította a Szatmárnémeti Városi Sportklub vezetőjét, hogy a most jóváhagyott 200.000 lejből fizesse ki végre az úszószakosztály által használt úszómedence bérleti díját.

A várakozásoknak megfelelően kiemelt figyelmet kapott a híres-hírhedt harmadik Szamos-híd ügye. Olvasóink közül biztos vannak néhányan, akik már unják a témát - nos, érzésük ezt követően sem fog megváltozni. A városvezetés kezdeményezésére ugyanis a tanács elfogadta azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amit 2011-ben elutasított! Amikor Maskulik felhívta erre a figyelmet, Dorel Coica polgármester azzal indokolta előterjesztését, hogy a tanulmányt készítő céggel felbontották a szerződést, minek következtében az lemondott a szerzői jogokról, ennek következtében minden esetleges anyagi követelésről. Ezzel együtt azonban a tanács egy olyan megvalósíthatósági tanulmányt fogadott el, amely mögött nincsenek tervek és nincs finanszírozás sem. Van viszont választási kampány... A tanulmány szerint amúgy a Strand utca és a korábbi Interex közé tervezett híd 17 millió euró körüli összegbe kerülne.

Miután az illetékes bukaresti intézmények elfogadták, a tanács is jóváhagyta a római katolikus püspökség kérését, mely szerint egész alakos szoborra cserélnék Hám János mellszobrát. Zagyva László szobrászművész alkotása ülve jeleníti meg a városépítő püspököt, az emlékmű pedig a Székesegyház elé kerül majd a jelenlegi mellszobor helyére.

Döntés született a Diana és a Digului utcák modernizálásáról is - noha utóbbi kapcsán felmerült a probléma, hogy elfér-e a hat méteresre tervezett út, amihez hozzájárul még két járda.

A testület jóváhagyta a tanügyi alkalmazottak ingapénzének megtérítését. Ez 25 tanintézmény alkalmazottait érint, akiknek a június és október közötti ingapénzük összesen 23.411 lej. Szintén az oktatással kapcsolatos, hogy az önkormányzat megnövelte az ösztöndíjak számát: az idei tanévben 443 helyett 493 szociális és 208 helyett 216 tanulmányi ösztöndíjat biztosít. Ezek értéke havi 20 és 50 lej között van, összértékük pedig 206.000 lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: