2015-02-10 18:43:18• hírek • Gazda Árpád/ MTI

Jogerősen elítélték az RMDSZ két parlamenti képviselőjét

A romániai legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetőjét, és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kerekes Károlyt a szövetség parlamenti képviselőjét. Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban.

A hétfői keltezésű ítéleteket a legfelsőbb bíróság honlapján tették közzé. A bíróság Máté András Levente kolozsvári képviselő esetében megerősítette az alapfokú ítéletet, Kerekes Károly marosvásárhelyi képviselő esetében viszont részben helyt adott a fellebbezésnek, és két évről másfélre csökkentette a börtönbüntetést. Máté esetében két és fél év, Kerekes esetében három és fél év próbaidőt állapított meg.

Mindkét politikusnál a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) állapította meg a családtagok alkalmazását. Máté András tíz hónapig foglalkoztatta a feleségét parlamenti irodájában, Kerekes Károly a feleségének öt, a fiának pedig négy évig adott munkát képviselői irodájában.

A maszol.ro portál hétfőn közölt összeállítása szerint több mint 150 romániai parlamenti képviselőről és szenátorról feltételezhető, hogy a két korábbi törvényhozási ciklusban rokonait foglalkoztatta, az ANI azonban csak 25 képviselő esetében állapította meg az összeférhetetlenséget. Közülük 19 politikus ellen emelt vádat az ügyészség. A két magyar politikus mellett eddig a lengyel kisebbség képviselőjét marasztalta el jogerős ítéletben a legfelsőbb bíróság.

Kerekes Károly az MTI-nek elmondta: Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van arról, hogy a törvényhozókra is érvényesek-e a köztisztviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok.

Máté András Levente az MTI-nek nyilatkozva sérelmezte, hogy a bíróság annak ellenére hozott elmarasztaló ítéletet a magyar képviselők ellen, hogy korábban a hasonló helyzetben lévő Mircea Diaconu európai parlamenti képviselőt felmentette. Azt is furcsának találta, hogy az érintett képviselők közül csak egyeseket vontak felelősségre. Hozzátette, az RMDSZ parlamenti frakciójában is dolgozik olyan kollégája, aki hozzá hasonlóan érintett, de aki ellen nem indult eljárás a családtagok alkalmazásáért.

Mindkét képviselő úgy értelmezte, hogy az ítélet nem érinti a jelenlegi parlamenti mandátumuk betöltését, és azt sem tiltja meg számukra, hogy újabb képviselői mandátumért szálljanak versenybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: