2015-02-01 19:47:50• hírek • Kocsis Zoltán

Jelentős támogatás a gyümölcsösök újratelepítésére

Jelentős támogatást kaphatnak azok a gazdák, akik gyümölcsöseiket szeretnék frissíteni, új fákkal beültetni, újratelepíteni, jelentette ki Fodor István. A Szatmár megyei Agrárkamara igazgatója beszámolt az általa vezetett intézmény képzéseiről is.

Az Agrárkamara adatai szerint jelenleg Szatmár megyében 750 hektárnyi olyan gyümölcsös van, ahol igen esedékes az újjátelepítés. Erre most jelentős, 50%-os támogatást kapnak a gazdák. Amennyiben az illető gazda nem töltötte be 40 életévét, akkor a támogatás további 20%-kal bővül. Amennyiben pedig ez a gazda a termést fel is szeretné dolgozni, további 20%-os kedvezményben részesülhet.

Némi gondot okozhat, jegyezte meg Fodor, hogy Szatmár megyében mindössze két olyan komolyabb termelő van, ahol jelentősebb mennyiségű facsemetét lehet vásárolni - bár ezek összkapacitása sem túl nagy...

Az Agrárkamara képzései kapcsán elhangzott, hogy a 2014-es esztendőben összesen hét különböző kurzust szervezett, amelyen 280-an vettek részt. Ezeket a képzéseket az Európai Unió valamennyi tagállamában elismerik és azért nagyon fontosak, mert elvégzésük nélkül nem lehet uniós pályázatokat leadni. Egy-egy képzés 350 lejbe kerül, kivéve a traktoristaképzés, amelyért 400 lejt kell fizetni. Ezek az árak viszont már három éve nem változtak, emelte ki Fodor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: