2016-08-02 16:25:14• hírek • Szatmár.ro

Isten, áldd meg – minden magyart !

Akár nemzeti imánk első sorának  ezt a módosított változatát is választhatnánk az idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezés mottójául. A Kölcsey Ferenc szülőfalujában immár 27. alkalommal tartandó ünnepség szervezői a Hymnus szerzőjéhez ezer szállal kötődő  térségünk megyei önkormányzatainak vezetőit: Seszták Oszkár és Pataki Csaba  elnököket kérték fel fővédnökségre, szorosabbá fűzve ezzel is a két szomszédos megye: a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár  közötti művelődési kapcsolatokat, de  régióinkon túl tekintve hívják és várják a Kárpát-medencén kívül élő, magukat magyaroknak, magyar származásúaknak vallók küldöttségeit  is.

Így köszönthetjük az  idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezésen a sokak által kevésbé ismert kisinyovi Moldova Köztársaság magyarjainak a  Moldovai Magyarok Egyesülete nevet viselő civil szervezetbe tömörült  küldöttségét. Tagjainak ősei vagy egykori kárpátaljai magyarok, vagy bukovinai székelyek. A  hozzánk látogató utódaik  jobbára az ország második városának, Baltinak a lakói. Őseik nyelvét ugyan elvétve, ha  beszélik már, de magyar származásúaknak vallják magukat, s büszkén vállalják és szorgalmasan ismerkednek őseik nemzeti kultúrájával.

Megtiszteli ugyanakkor az ünnepséget és köszönti a jelenlevőket a magyar diaszpóra, elsősorban is a protestáns felekezeteinkkel közel 500 éves jó kapcsolatokat ápoló Hollandia magyarsága, az ottan Magyar Szövetség  alelnökasszonya.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak az idei ünnepségre is a  szervezők!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: