2017-01-15 09:59:36• hírek • MTI

Ismét fellőtt egy rakétát a SpaceX

A tavaly szeptemberi baleset óta első alkalommal indított Falcon 9 típusú hordozórakétát szombaton a SpaceX amerikai magánvállalat, a rakéta első fokozata sikeresen visszatért az úszó platformra.

A rakétát, amely az Iridium Communications vállalat tíz műholdját állítja Föld körüli pályára, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátották fel, s mintegy 10 perccel az indítást követően a hordozórakéta újrafelhasználható első fokozata sikeresen visszatért a Csendes-óceánon előkészített, úszó platformra.

A SpaceX tavaly szeptemberben átmenetileg felfüggesztette az indításokat, miután a Cape Canaveral-i űrközpontban az indítóállásban felrobbant és megsemmisült a cég egyik Falcon rakétája. A cég illetékesei szerint időközben azonosították a szeptember 1-jei baleset összes lehetséges okát, és megfelelő intézkedéseket tettek.

Miután az Egyesült Államok leállította az űrsiklóprogramot, amerikai részről a SpaceX az egyike annak a két vállalatnak, amelyek felszerelést és ellátmányt szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra.

Az indítások újrakezdése fontos lépés a kaliforniai székhelyű cégnek, hiszen mintegy 70 küldetésük van tervbe véve, s ezek együttes értéke meghaladja a 10 milliárd dollárt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: