2014-10-30 13:19:02• hírek • Kocsis Zoltán

Ingyenes buszjárat kivilágítás alkalmával

A keresztény egyház több mint ezer éves hagyománya szerint november első két napján emlékezünk meg szeretteinkről, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk. Ezen alkalomból rendszerint gyertyafénybe öltöznek temetőink.

Annak érdekében, hogy Szatmárnémeti lakói könnyebben el tudjanak jutni elhunyt szeretteikhez, a Transurban november 1-3. között, azaz szombaton, vasárnap és hétfőn egy különjáratot indít, amely érinti a Szamos jobb partján lévő városrész két temetőjét: a Magyar utcában és a Mátyás király utcában lévőt. Mindezt ráadásul ingyen és bérmentve, mivel az utasoknak nem kell jegyet vásárolniuk.

A tömegközlekedési vállalat tájékoztatása szerint a buszok 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00 és 19.00 órakor indulnak az Eötvös (Cuza Voda) utcából.

A járat útvonala a következő: Eötvös (Cuza Voda) utca - Iskolaköz (Gh. Lazar) utca - Széchenyi (December 1.) utca - Sugárút (Bratianu) - Árpád utca (V. Lucaciu) - Kinizsi Pál (Ioan Slavici) utca - Nap (Banat) utca - Vitéz (Eroilor) utca - Magyar (Rodnei) utcai temető - Dobó (Lacrimioarei) utca - Fehérgyarmati (Aurel Vlaicu) út - Darai út - Mátyás király (Pietroasei) utcai temető - Kazinczy (Stefan cel Mare) utca - Ötvös utca.

Talán kevesen tudják, hogy amit a köznyelv kivilágításnak nevez, az tulajdonképpen két külön ünnep! November elsején ugyanis mindenszentek, vagy rövidítve mindszent az üdvözült lelkek ünnepe, amely 741-ben III. Gergely pápa idején jelent meg, egyetemes ünneppé pedig 884-ben IV. Gergely pápa tette. Egy nappal később, azaz november 2-án a halottak napján az üdvösséget még el nem nyert lelkekre emlékezünk. Ezt 998-ban Cluny-i Szent Odilo bencés rendi apát vezette be és a 14. század elején vette át a katolikus egyház. Az összképet tovább bonyolítja az angolszász országból ismert és egyre népszerűbb Halloween (All Hallows Even - minden szentek estéje szerk.) -  amely ősi kelta hagyományokra alapszik és amely mindenszentek előtti nap estéjén, azaz október 31-én ünnepelnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: