2010-04-27 14:14:37• hírek • Szatmár.ro

Lovasi, Kispál és társaik: állati jó együttes

Ha az életben nincs már több móka, meghalunk mintha nem volna, dúdoltuk már tizenéves fiataloktól, harmincas éveikben járó családosokig nagyon sokan, ki tudja hányszor, hány helyen! A hasonló slágereket szalagon gyártó Kispál és a Borz 1987-ben alakult, és rövid idő alatt a magyar alternatív zene vezéralakjai lettek. Huszonhárom év után tavasszal jelentették be, hogy a Sziget fesztiválon búcsúzik az együttes.

Az alábbi összeállításban Lovasiék sikertörténetén futunk végig. Móka az életben pedig még bőven van, szomorkodás helyett ugyanis újabb koncert vár az erdélyi rajongókra!

Kispálék május 5-én Kolozsváron, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Paprika Rádió meghívására, a Diáknapok nyitóbuliján lépnek majd fel. A belépőjegyek elővételben 25, helyszínen 30 lejbe kerülnek. Helyszín a városi sportcsarnok, kapunyitás 21 órakor lesz.

Az együttest Lovasi András (gitár, ének), Kispál András (gitár), Ózdi Rezső (basszusgitár), Bräutigam Gábor (dob) alapította. 1987-ben a Pécsi Tanárképző Főiskola Szenes Klubjában, nyolcvan ember előtt tartotta meg első koncertjét. Nem sokkal később Ózdi kiszállt, így a zenekar trióként folytatta.

Első lemezük 1991-ben jelent meg Naphoz holddal címmel. A Kispál addigra már túl volt 150 fellépésen, népszerű koncertzenekar lett, az első albumnak köszönhetően pedig végképp a keresett alternatív együttesek közé került.

1996-ban dobos csere történt: Bräutigamt Tóth "Csülök" Zoltán váltotta, aki a legjobb pécsi dobos hírében állt akkoriban. Csülök után még három dobost is elfogyaszt a zenekar: Michael Zwecker, Bóra Áron és Mihalik Ábel váltották egymást.


Kispál és a Borz. Május 5, Kolozsvár
Kispál és a Borz. Május 5, Kolozsvár



1997-re az együttes Magyarország legnépszerűbb "alternatív" zenekarává válik. A Kispál két dallal is szerepel az év magyar sikerfilmjében, Csinibabában. A filmben hangzott el a zenekar első slágere is, a Kicsit szomorkás című feldolgozás. Egy évvel később megjelent az együttes legnagyobb slágere, a Ha az életben.

A Kispál az új évezredbe is tudott új lemezekkel szolgálni, majd 2007-ben kiadta jubileumi dupla albumát 20 év címmel.

Zenei munkásságuk elismeréséül 2010-ben Lovasi András Sólyom László köztársasági elnöktől a Kossuth-díjat vehette át. A Kispál és a Borz áprilisban jelentette be, hogy az augusztusi Sziget fesztivál után feloszlanak.

Ám addig is: május 5-én, a kolozsvári sportcsarnokban gyere, gyere, gyere drága cimborám, gyorsan vigasztalj...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: