2016-08-24 10:30:25• hírek • Szatmár.ro

Idén is tartottak PIT-tábort Nagypeleskén

Augusztus 15-18 között, negyedik alkalommal került megrendezésre a PIT elnevezesű tábor Nagypeleskén.

Mint minden évben, az idén is számos újdonsággal kecsegtető, a kisebb-nagyobb gyermekeknek valamint fiataloknak szóló táborozási lehetőség ismét mozgásba hozta a Gvadányi és Gaál József művéből ismertté vált település apraja-nagyját. Az elmúlt évekhez képest most nem volt külön előzetes regisztráció, s még így is első nap negyvenhat jelentkező sorakozott fel a beiratkozáshoz, majd estére közel 100 főre emelkedett a résztvevők száma.

Mivel nem minden gyermeknek van lehetősége nyáron jutalomtáborba vagy szaktáborba eljutni, ez az alkalom jónak kínálkozott, hogy kipróbálják magukat, közelebb kerüljenek egymáshoz, de legfőképpen Istenhez és templomhoz, hisz a Nagypeleskei Görögkatolikus Egyház gondozásában megvalósult esemény évről évre gazdagodik, fejlődik, gyarapodik ezekkel a programokkal. Az idei tábor résztvevői között főleg nagypeleskiek vettek részt, de jelen voltak sándorhomoki, szatmári és lázári gyerekek, sőt Bécsből és Angliából is érkeztek, akiknek szülei úgy időzítették nyári szabadságukat, hogy hazalátogatva gyermekükkel megismertethessék szülőföldjüket, ahonnan őseik származnak.

A számos program közül fontos kiemelni a képzőművészeti oktatást, amit Cartita Alina vezetett. Ő a festészet rejtelmeibe vezette be a kicsiket, valamint gyöngyfűzéssel, virágkötészettel, arc- valamint kézfestéssel tarkított foglalkozást, amit Ilyés Adrien irányított gondos odafigyeléssel. De nem maradt ki a programok közül a természetjárás, a fánkevőverseny, a különböző vetélkedők, sport, versenyek, tombola, játék és buli -  amik még színesebbé és felejthetetlenné tették sokak számára ezt a nyarat. Az idei összejövetel fő támogatója a Bethlen Gábor Alap, melynek célja a határon túli magyarságnak a szülőföldjén való szellemi gyarapodása, nyelvének és kultúrájának megőrzése, továbbfejlesztése, fenntartása és erősítése.

A szervezők ezúton szeretnének köszönetet mondani a nagypeleskei Szent Anna nőszövetségnek a főzésben való segítségért, s nem utolsó sorban az önkénteseknek, akik áldozatos munkájukkal mindent megtettek, hogy az összejövetel negyedszerre is nagyon jól sikerüljön, s akik már most elkezdték szervezni a jövő évi programokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: