2015-03-10 08:19:51• hírek • Szatmár.ro

Könyvbemutató és előadás a Szent István Körben

Nemzeti ünnepünket megelőző héten a Szent István Kör könyvbemutatót és történelmi előadást szervez.

Ahogy már előzetesen értesülhettek az érdeklődők, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete című könyvet dr. Ratkó Lujza, a nyíregyházi Jósa András Múzeum néprajzos muzeológusa, valamint dr. Szilágyi Levente, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársa mutatja be március 11-én, szerdán, 17.00 órától, a Szatmárnémeti RMDSZ székházában (M. Viteazu/Rákóczi u., 10 sz.).

A történelmi előadásra március 13-án, pénteken 17.00 órától kerül sor, ugyancsak a szatmárnémeti RMDSZ székházában. A Szent István Kör meghívására dr. Zakar Péter, szegedi történész számol be az aradi múzeumban őrzött 1848-49-es forradalom emléktárgyainak és az aradi vértanúk ereklyéinek előkerüléséről. Az egykori Magyarország területén,l Aradon őrizték a forradalom emléktárgyainak legteljesebb gyűjteményét.

Az emléktárgyak és az ereklyék sokáig látogathatóak voltak, de a 20. század történelmi viharai során, eltűntek a szem elől és a raktárak mélyén lappangtak. A mai aradi múzeum nyitottsága, a kiváló szegedi kapcsolatok és Hermann Róbert, Kedves Gyula, valamint Zakar Péter történészek alapos kutató munkája kellett a lappangó gyűjtemény feltárásához, feldolgozásához és a nagyközönség előtti bemutatásához.

A képekkel illusztrált előadásra a Szent István Kör tagjai minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: