2015-04-27 13:30:39• hírek • Szatmár.ro

II. Rákóczi Ferenc tragikus sorsa és történelmi szerepe

A Szatmárnémeti Szent István Kör szervezésében Mandula Tibor ny. történelem tanár tart előadást a nagyságos fejedelemről, halálának 280. évfordulója alkalmából.

Az előadás nem értekezés, nem vitairat, csupán meditáció, hangos gondolkodás lesz a kuruc szabadságharc vezérének kiemelkedő egyéniségéről, tragikus emberi sorsáról, dicső történelmi szerepéről.

Rákóczi, a legönzetlenebb magyar, aki életét, vagyonát, gazdagságát, tehetségét, mindenét feláldozta a hazájáért. Neve a szabadságot, a magasztos hazaszeretetet és a hazafiasságot jelképezi. Az előadás ugyanakkor tisztelgés a közelmúltban elhunyt, magyarországi történész, a kiváló Rákóczi-kutató, Várkonyi Ágnes akadémikus emléke előtt. Neve nem ismeretlen a szatmári értelmiség körében, aki 1991-től városunkban is többször megfordult az „Élő Rákóczi" rendezvénysorozat tudományos konferenciáin. Az ott elhangzott előadásai mindig nagy élményt jelentettek mind a történelem iránt érdeklődők, mind pedig a szakmabeliek számára.

Az előadásra április 29-én, szerdán, 17.00 órától kerül sor a szatmárnémeti RMDSZ székházban (M. Viteazu/Rákóczi u., 10 sz.).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: