2014-12-22 09:37:19• hírek • MTI

Huszonnyolc éves fekete férfi lelőtt két rendőrt New Yorkban

Egy 28 éves fekete férfi, Ismaaiyl Abdula Brinsey lelőtt két rendőrt, megtorlásul egy halálos kimenetelű túlkapás miatt, majd menekülés közben végzett magával is helyi idő szerint szombat délután New York Brooklyn negyedében, csupán percekkel azután, hogy körözési plakátja megjelent a New York-i rendőrség bűnügyi központjában.

Mint utóbb kiderült, a férfi Baltimore-ból jött, ahol előzőleg meglőtte és súlyosan megsebesítette barátnőjét. A szombati rendőrgyilkosság előtt ezt írta az Instagram közösségi oldalra: "Ma szárnyakat adok két disznónak. Ők elveszejtettek egyet közülünk, veszejtsünk el kettőt közülük." Ezt két, az ügyet közvetlenül ismerő tisztségviselő mondta el az AP hírügynökségnek.
Három éve ez volt az első eset, hogy az amerikai nagyvárosban lövedék végzett rendőrökkel. A hatóság két emberét a járőrkocsijukban ülve lőtte le a támadó, a város rendőrfőnök-helyettese szerint felsőtestükön érte őket a találat. A fegyveres az utasoldalról nyitott rájuk tüzet, majd egy közeli metróállomás irányába rohant. Rendőröktől üldözve lerohant a metróba, s ott fejbe lőtte magát.

A férfi bosszúból ölt azért, mert a rendőrök korábban intézkedés közben New Yorkban egy illegális dohányárus halálát okozták. A 43 éves Eric Garner úgy halt meg, hogy a vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott fojtó mozdulattal a földre szorította, s az asztmában szenvedő és túlsúlyos Garner hiába könyörgött, hogy nem kap levegőt. Az ügyben eljáró vádesküdtszék nem emelt vádat a fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen, s az eset és más hasonlóak hatalmas felháborodást váltottak ki szerte az Egyesült Államokban.

A szombaton lelőtt két rendőr egyike hispán (latin-amerikai), a másik ázsiai származású amerikai volt, név szerint Rafael Ramos (40 éves) és Wenjian Liu (32). A rendőrök bűnmegelőző járőrözésen voltak Brooklynban. Eric Holder igazságügy-miniszter szombat éjjeli közleményében értelmetlen és "kimondhatatlanul barbár tettnek" minősítette a történteket.
A karácsonyt a Hawaii-szigetek fővárosában, Honoluluban töltő Barack Obama elnök is élesen elítélte vasárnap a New York-i rendőrgyilkosságot. Hangsúlyozta, hogy nincs mentség a történtekre, a rendőrök az életüket kockáztatják, hogy szolgálják és védjék a közösséget, s ezért megérdemlik a tiszteletet és a hálát. Arra kérte az amerikaiakat, hogy utasítsák el az erőszakot és a sértő szavakat, arra bátorította az embereket, hogy az együttérzést erősítő szavakkal segítsék a sebek begyógyulását, és imákkal támogassák az áldozatok hozzátartozóit.

Bill de Blasio, New York polgármestere elrendelte vasárnap a zászlók félárbocra eresztését városszerte. Órákkal korábban a nagyváros fő rendőrszakszervezete élesen bírálta a metropolis két évtizede első demokrata párti vezetőjét, azt hangoztatva, hogy nem támogatta eléggé a rendőrséget a közelmúlt rendőrellenes erőszakhulláma idején. A New York-i rendőrökre nagy nyomás nehezedett az utóbbi hetekben, miután tüntetések kezdődtek egy vádesküdtszék azon döntése miatt, hogy nem emelnek vádat az ellen a rendőr ellen, aki érintett volt Eric Garner halálában.

A brooklyni környéket, ahol a két rendőrt lelőtték, többségükben feketék lakják. Egy helyi lakos a CNN hírtelevíziónak elmondta, feszült volt a hangulat arrafelé a Garner halála miatti tüntetések kezdete óta. A New York-i vádesküdtszék döntését megelőzően is voltak tüntetések amiatt, hogy nem emeltek vádat a szeptemberi fergusoni ügyben, a szintén fekete bőrű Michael Brownt lelövő rendőr ellen. Michael Brown családja egyébként szintén elítélte egy közleményben a szombati kettős rendőrgyilkosságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: