2012-03-14 17:11:27• hírek • Kocsis Zoltán

Húsz éve van demokratikusan választott városi tanácsa Szatmárnémetinek

Erdei Líviusz György, Máté János, Leitner János, Zinner Márton (majd helyette Szabó István), Ilyés Gyula, Pándi István, Zeng László, Czeilli István, Günthner Tibor, Csillag Tibor és Dembrovszki Sándor alkották az RMDSZ első frakcióját Szatmárnémeti városi tanácsában.

Két évvel a rendszerváltást követően, 1992 tavaszán alakult meg Szatmárnémeti történelmének első demokratikusan megválasztott, legitim városi tanácsa. A kezdetekről, az első lépésekről, az akkori hangulatról beszélgettünk azzal az emberrel, aki az elmúlt két évtizedben folyamatosan komoly szerepet vállalt a város vezetésében: Ilyés Gyulával.

„Az első két évet rossz hangulat, nemzeti ellentétek jellemezték", kezdte a visszaemlékezést Ilyés. Összesen 11 RMDSZ-es tanácsos jutott be a városi tanácsba, a választások első fordulójában pedig Erdei Líviusz nyerni is tudott. „A román pártok összefogtak, a Román Nemzeti Egységpárt (PUNR) pedig nagyon nyomta Ioan Samfirát és a második fordulóban nyert is. Igaz, akkor már függetlenként indult. Ez volt az ára annak, hogy az egyedüli alpolgármesteri tisztségre is rá tudja tenni a kezét a PUNR". A tanácsban összesen öt tanácsos képviselte a PUNR színeit, hárman a Nemzeti Liberális Pártét (PNL) és az egyik kommunista utódpártot, a Nemzeti Megmentési Frontot, ketten a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpártot, egy-egy tanácsos pedig a Nemzeti Demokratikus Agrárpártot valamint a másik kommunista utódpártot, a Románia Szociális Demokrácia Pártáját, a PSD elődjét.

„Az első ülések hihetetlen feszült hangulatban teltek. Sose felejtem el, az első ülésen egy-két román kolléga, akiknek az előző rendszerben jól meghatározható szerepük volt, felháborodva fogadták, hogy mi egymás között magyarul beszéltünk", mondta az akkor tanácsosi tisztséget betöltött Ilyés. „Forradalmi volt akkor még a hangulat. Első alkalommal ülhettünk le magyarként egyenrangú félként a város vezetőségében - ez felemelő érzés volt".

Két év után már jobb lett a hangulat, ám ekkor Samfira elfogadta a frissen alakult Dacia Felix Bank egyik vezetői tisztségét, helyét pedig az addigi alpolgármester, Ioan Muresan vette át, aki „egy alkoholista, beszámíthatatlan, link alak volt."

Ami a törvénykezést illeti, Ilyés két szóval jellemezte azt az időszakot „se pénzünk, se kompetenciánk nem volt". A város vezetésének legnagyobb gondja a fűtés problémájának megoldása volt. „Egyik kazánt vettük a másik után, de ezzel nem jutottunk sehova, mert minden kazánházat nem tudtuk modernizálni". A másik vakvágány a trolibusz hálózatának kiépítése volt. „Ez Samfira mániája volt, mi nem akartuk. Húsz modern buszt vehettünk volna a trolira fordított összegből, amelyről néhány év múlva bebizonyosodott: nem gazdaságos". Folytatta visszaemlékezéseit Ilyés Gyula. Az első mandátum egyetlen jelentős megvalósításának a jelenlegi polgármester a Batizi út megépítésének kezdeményezését nevezte meg.

Az RMDSZ jelöltje, Riedl Rudolf, a következő mandátum (1996-2000) első fordulójában is nyert, ám a második fordulóban alulmaradt Horea Anderco mögött. Ilyés ekkor már alpolgármesteri tisztséget töltött be. „Az első két évben nagyon jó volt a hangulat, mindenki jóban volt mindenkivel. Ekkor sikerült olyan korszakos jelentőségű lépéseket megtenni, mint a Piata Romana tér kiépítése, amely hatalmas jelentőséggel bírt a város forgalma számára. Ekkor, 1997-ben, jött a Draxlmayer is", folytatta Ilyés.

Szatmárnémeti Városi Tanácsának jelenlegi összetétele

Anderco 2000-ben is nyert, ám ekkor „kezdett elszaladni vele a ló, egyre nehezebben lehetett vele együttműködni. Amikor 2003-ban letartóztatták és Viorel Solschival ideiglenes jelleggel átvettük a helyét, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy 70-80 milliárd lejes adósságot hagyott hátra. Ekkor nem volt más célunk, minthogy a város kasszáját valahogy konszolidáljuk", mesélte Ilyés Gyula. Mindenek ellenére sikerült megkezdeni az ISPA-programot, átadni az Ipari Parkot, elkezdeni a felüljáró megépítését.

A következő választásokat már Ilyés Gyula nyerte. Az azt követő négy évet a leglátványosabb fejlődések periódusaként jellemezte: „Dübörgött a gazdaság, az ingatlanpiac, áramlottak a beruházók." Az egyik befektetés a másikat követte: húsz millió eurós kölcsönből közel hatvan földes utcát sikerült leaszfaltozni, a Golescu hidat felújítani és kialakítani a Coposu-sétányt. Az Ipari Park 2005-ben szinte teljesen megtelt és 30 romániai város közül elsőként Szatmárnémeti fejezte be az ISPA-programot (kanalizálás). A város 15 vadiúj autóbuszt tudott vásárolni, az építkezési engedélyek jóváhagyott dokumentációinak értéke pedig elérte a 70 millió eurót.

„Amikor 1982-ben hazakerültem az egyetemről, magyar értelmiségiek automatikusan kerestük egymás társaságát. Jó kis csapat alakult ki, amelynek nagy része a rendszerváltás után is együtt maradt. Fiatalok voltunk, tettre készek és lelkesek. A fene gondolta volna akkor, hogy húsz évvel később én leszek Szatmárnémeti polgármestere", zárta visszaemlékezéseit Ilyés Gyula.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: