2017-01-10 14:40:46• hírek • Szatmár.ro

Hu-Ro-s közös pályázati lehetőségekről egyeztettek

Egyelőre három tengely van kiírva, már tárgyalnak az esetleges közös projektekről.

A Szatmár Megyei Tanács protokoll-termében találkoztak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye képviselői. A téma közös pályázatok elindítása volt EU-s támogatással, a határmenti együttműködések révén.

A magyarországi küldöttségben jelen volt mások mellett Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke, Tilki Attila országgyűlési képviselő és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. A romániai küldöttség tagja volt Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor polgármester, Turos Lóránd szenátor, Magyar Lóránd parlamenti képviselő. Mindkét felet pályázati szakértők kísérték el, így vette kezdetét a határon átívelő együttműködések kapcsán indított együtt gondolkodás.

Mint kiderült, jelen pillanatban három témakörben vannak kiírva pályázati lehetőségek: vízgazdálkodás, katasztrófavédelem, és környezetvédelem.

Mint megtudtuk, több együttműködési lehetőség is szóba került. Katasztrófavédelem területén például szó volt egy közös vízimentőszolgálat létrehozásáról, illetve jégeső-jelző berendezések vásárlásáról és üzembe állításáról a határ mentén. Utóbbinak része lenne több olyan "ágyú" is, amelyekkel a jégeső-felhőket szét lehet ágyúzni, ezzel pedig meg lehet menteni a termést a jégkár ellen.

Az utóbbi években a határmenti együttműködések révén több szatmárnémeti épület is megújult, gondoljunk csak az Iparosotthon épületére, vagy a román-ukrán együttműködés keretében felújított Közfürdő (Zöld Ház) épületére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: