2014-09-30 08:40:23• hírek • MTI

Hongkongi tüntetések - Nem távoznak az utcákról a fiatalok

Hongkongban ezrek töltötték a keddre virradó éjszakát az utcákon, miután a város több pontján egyre nagyobb területet foglaltak el a tüntető diákok. A közlekedés megbénult, a bankok, üzletek egy része zárva tartott. A rendőrség láthatóan jelen van, de egyelőre visszafogott.

A több mint hétmilliós városban sokaknak gondot okoz eljutni a munkahelyükre, az iskolába. Voltak üzletek, amelyek kinyitottak, de közülük több idő előtt bezárt. A kormányzat bejelentette, hogy az október elsejei nemzeti ünnepi tűzijáték elmarad.

A többnyire békés és csendes tüntetők a jelek szerint nem tágítanak, helyenként barikádokat emelnek. A rendőrök időről időre kísérletet tesznek a fiatalok meggyőzésére, hogy hagyják el a közterületeket. A rendőrség központjánál körülbelül ezer tüntető néz farkasszemet a pajzs mögé bújó, sisakos egyenruhásokkal.

A Foglald el a központot! nevű polgári engedetlenségi mozgalom szervezői azt tanácsolják a tüntetőknek, hogy ne adják fel, ne hátráljanak meg, maradjanak az utcákon. "A hongkongiak nem félnek a könnygáztól" hangoztatják, utalva arra, hogy vasárnap a rendőrség ezt is bevetette a tömeg feloszlatására, de sikertelenül. A legfrissebb jelentések szerint kedd reggel a Viktória öböl felett katonai helikopterek jelentek meg, aminek hatására többen elhagyták az utcákat.

A tiltakozók "igazi demokráciát" követelnek, elutasítva azt a menetrendet, amelyet Peking szabott meg a hongkongi választási reformra vonatkozóan. A mozgalom és a vele egy véleményen lévők azt szeretnék, ha a különleges közigazgatási övezetben a 2017-es kormányzóválasztáson úgy érvényesülne az általános választójog, hogy a jelöltállítás is szabad, vagyis ne egy 1200 tagú bizottság hagyja jóvá a jelöltek személyét. A kínai törvényhozás augusztusban határozott a választás kereteiről, és a kérdésben lezártnak tekinti a vitát.

Az elmúlt órákban több hongkongi szervezet adott ki közleményt: például a központi kereskedelmi kamara vagy az ingatlanbefektetők szövetsége is sajnálatának adott hangot az események miatt, a katolikus egyházmegye pedig mindkét felet visszafogottságra és a közrend helyreállítására szólította fel. Az amerikai kereskedelmi kamara ugyancsak a feszültség csökkentésére biztatta az érintetteket. A törvényhozók egy csoportja közös nyilatkozatban ítélt el mindennemű "ostromot" az üzleti negyedben, és felszólították a demonstrálókat, hogy békésen vonuljanak el.

A külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy Peking határozottan ellenez minden olyan cselekményt, amely "aláássa a jog uralmát, és veszélyezteti a társadalmi harmóniát". Ausztrália, Olaszország és Nagy-Britannia óvatosságra intette Hongkongba készülő állampolgárait.

A helyi média jelentései szerint a polgári engedetlenségi mozgalom hatására a hongkongi tőzsde irányadó indexe hétfőn 2,46 százalékot esett, ami a nap végére 1,94 százalékra mérséklődött, a nyitást követően pánikszerű eladásokat jelentettek. A hongkongi dollár szintén gyengült.

A szárazföldi Kínában a kínai nyelvű média "megkíméli" a hongkongi események részleteitől az olvasókat, tévénézőket. A helyenként megjelenő beszámolók inkább a város bénultságával járó problémákat, a "radikális erők" befolyásának tulajdonított "káoszt" érzékeltetik. A közösségi médiát szűrik, a demonstráló tömegekről készült fényképek nincsenek címlapon, az Instagram fotómegosztó portál elérhetetlenné vált.

A Global Times című angol nyelvű napilap keddi kommentárjában úgy véli, a hongkongi és a központi kormány önmérsékletet tanúsítva, mintegy taktikai húzásként engedheti a tüntetés elhúzódását egy bizonyos ideig, hogy a hongkongiak maguk is megérezzék az ezzel járó veszteséget, károkat.

A cikkíró szerint a fiatalok nem mérik fel a törvények áthágásával járó következményeket, és mert érzelmileg túlfűtöttek, nehéz meggyőzni őket. A központi kormány nem fogja megváltoztatni a véleményét a választási reformmal kapcsolatban, és idővel a hongkongiak is megértik, hogy az ellenzék forgatókönyvének követése csak kárt okoz nekik. Ezért - feltételezi a Global Times - majd ellenük fordulnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: