2012-03-08 12:56:10• hírek • MTI

Holokauszttagadással vádolják a PSD szóvivőjét

1941 júniusában Ion Antonescu román tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura parancsot adott arra, hogy Jászvásárt "tisztítsák meg" a zsidóktól. A június 28-án kezdődött pogromnak összesen több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt.

Holokauszttagadással vádolja a romániai holokauszt tanulmányozása céljából alapított intézet Dan Sovát, a román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivőjét, aki egy televíziós műsorban kijelentette, hogy "Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük".

A politikus a PSD szenátora, akit pártja nemrég nevezett ki szóvivőnek. Sova egy televíziós műsorban jelentette ki, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben 24 zsidót mészároltak le Jászvásáron a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében pedig román katonák nem vettek részt. Sova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé. A politikus emellett kijelentette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.
Victor Ponta, a PSD elnöke szerdán bejelentette, hogy Sova már nem a párt szóvivője, s ezt közölte is vele. Ponta "nagy hibának" nevezte a politikus kijelentését, és jelezte: elküldi Sovát a washingtoni holokausztmúzeumba, hogy dokumentálódjon a romániai holokausztról. Ponta szerint vannak olyan történelmi események, amelyeket mindenkinek ismernie kell.

Alexandru Florian, a romániai holokauszt tanulmányozása céljából létesített intézet igazgatója szerint Sova kijelentéseivel lényegében tagadja a romániai holokausztot, ami sérti a romániai törvényeket. Az intézet szerint a politikus kijelentéseivel mentegetni próbálja a Ion Antonescu tábornok vezette román kormányt, amely 250 ezer román és ukrán zsidó megöléséért felelős.

Az intézet emlékeztetett arra, hogy a román kormány és a jászvásári hatóságok 2011 júniusában emlékeztek meg a jászvásári pogrom 70. évfordulójára, az intézet szakemberei pedig 2010 őszén fedeztek fel Jászvásár közelében egy tömegsírt, amelyben 36 zsidó áldozat földi maradványaira bukkantak.

A szenátor utólag sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "tévesen értelmezték" szavait, és kijelentette, hogy a jászvásári pogrom, valamint az Antonescu-kormány zsidóellenes politikája "megkérdőjelezhetetlen tény, amit senki nem tagadhat".
Michael Shafir, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora szerint azonban a politikust nem értette félre senki, és szerinte a PSD-nek egyértelműen el kell határolódnia a szenátor kijelentéseitől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: