2012-08-24 13:17:20• hírek • Nagykároly.ro

A kastély húszezredik látogatói

A Károlyi-kastély húszezredik látogatóinak nyújtottak át péntek délelőtt emlékcsomagot. Czeglédi Boglárka és Kreiger Béla láthatóan örvendezett a figyelmességnek. Amint mondták: igen szépnek találják a hajdani főúri lakot, s mivel Németországban laknak immár egy esztendeje, különösen meg tudják az itthoni szépet becsülni.

Tulajdonképpen a március vége fele, április elején nyílt meg a nagyközönség előtt a kastély. Mint ismeretes, már korábban, még tavaly otthonra lelt az impozáns épületben két kiállítása is a megyei múzeumnak, már azok is látogathatók voltak - leginkább különféle delegációk, előre bejelentkezett csoportok tekintették meg a várostörténeti és a történelmi enteriőrök tárlatait, persze pár napra a nagyközönségnek is volt alkalma végigjárni a kastélyt. A tavaszi nyitás óta naponta átlagosan negyedezernyien keresik fel a hűs termeket, s nyernek bepillantást a többi között abba, milyen körülmények között éltek a grófi család tagjai hajdanán. Szerte a nagyvilágból érkeztek már idelátogatók - s a múzeumosok elmondása szerint mind a helybelieknek, mind például a mexikói üzletembernek igencsak gyönyörűségére szolgált a kastélylátogatás.

A nyár eleje óta besegítőket is alkalmaznak az igénylehető tárlatvezetésre, a látogatók fogadására. Többek között egy kolozsvári és egy debreceni egyetemistát. Mivel mind a kiállítások létrejöttét, mind pedig az épület felújítását európai uniós pénzekből fedezték, a látogatás ingyenes. Hogy mégiscsak számon tartsák az ideérkezők létszámát, amolyan jegyet is kapnak a turisták. Húszezer bilétát osztottak már ki, igaz, ennél többen kereshették már fel a tárlatokat, hiszen például a különféle delegációk ittjártakor nem minden esetben adtak jegyet, s az is előfordult, hogy biléta sem volt éppen kéznél, így egy-két napig anélkül fogadták az ideérkezőket.

Mindazonáltal szerencsés jelképesen üdvözölni a 20 ezredik látogatót. Ötletünket felkarolta Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő is. Ennek megfelelően az elöljáró, Bogdan Georgescu, az önkormányzat kulturális igazgatóságának és a város turisztikai népszerűsítéséért felelős központ vezetője, valamint Hágó Nándor, a városi múzeum vezetője fogadta péntek délelőtt 11 óra magasságában Boglárkát és Bélát. A polgármester elmondta, hogy ők a 20 ezredik látogatók. Beszélt arról, hogy mennyire fontos lehet a városnak a kastélyból adódó népszerűség. Hiszen három hónap alatt ennyi látogatót nem nagyon tud „felmutatni" más intézmény a megyében. Emléklapot, dísztárgyat kaptak figyelmesség gyanánt a városvezetőségtől a látogatók. Könyvet és a kastélyt ábrázoló üdvözlőlapot adott a megyei múzeum. A Nagykároly.ro hírportál bögrékkel lepte meg őket, és a megyeközpont látnivalóit ábrázoló képeslapokat is adtunk (menjenek arra is turisták...).

A Károlyi-kastély húszezredik látogatói

A „különleges" látogatók éppen itthon töltik a szabadságot. Németországban dolgoznak, amint mondták, lényegesen többet keresnek odakint, mint erre fele. Céljaik között az szerepel, hogy öt évet még mindenképpen „kihúznak Németben". Később talán hazaköltöznek (Boglárka érmihályfalvi, Béla pedig nagykárolyi). Beszéltek arról is, hogy odakint gyakorta néznek például archív felvételeket Nagykárolyról, a kastélyról. Az egyiket be is akarják kereteztetni - picit odacsempészni az itthont a bérlemény falára...

A Károlyi-kastély húszezredik látogatói

A Károlyi-kastély húszezredik látogatói


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: