2016-06-29 16:09:55• hírek • Kocsis Zoltán

Híd helyett alagút kell!

Szatmár megyében az elmúlt nyolc év alatt nem romlott a levegő minősége, a tavaly Szatmárnémetiben csak 39 alkalommal mértek a megszabottnál magasabb értékeket. Az APM-jelentésből az is kiderül, a Károlyi úton a legrosszabb a levegő megyeszerte. Békéssy Erzsébet szerint ráadásul Szatmárnémetinek nem is harmadik Szamos-hídra van leginkább szüksége.

Az APM szerdán megtartott beszámolójának témája Szatmár megye környezetvédelmi helyzete volt. Nyilván kevesen tudják, hogy Szatmár megyében összesen hat pontban mérik a levegő és 38 pontban a talaj minőségét. A levegő esetében négy szennyezettségi mutatót követnek figyelemmel: a nitrogén-oxid, a szén-momoxid, az ózon és a szálló por mennyiségét. A talaj esetében ez sokkal összetettebb, hisz figyelik a kémhatást, az ammóniát, a nitrátokat, az oldható sókat, a nehézfémeket...

Szatmár megyében mechanikus mérési pont van az APM székházában, a Kossuth Lajos (Mircea cel Batrin) és a Majláth (Aurel Popp) utcák között, a Burgya-sarkon, a Magnoliei és a Soimoseini utcákban, továbbá a Ioan Slavici Gimnázium udvarán, ezeken kívül pedig Nagykárolyban működik egy-egy automata mérési pont. Utóbbi eredményeit követhetjük a Közigazgatási Palota falán található kijelzőn. Erről annyit érdemes tudni, ha zöld a jelzés, akkor rendben van a levegő minősége.

A tavalyi esztendőben a mechanikus mérési pontok összesen 851 mérést végeztek el, ezek közül szerencsére csak 39 esetben regisztráltak a normálisnál magasabb értékeket. A legszennyezettebb a levegő áprilisban volt a Károlyi úton - ami nem meglepő, hisz a legnagyobb szennyezési tényező a közúti forgalom. Márpedig ott a legnagyobb a forgalom, így elmondhatjuk, hogy az a terület a megye legszennyezettebb része, már ami a levegő tisztaságát illeti.

Ezzel együtt Szatmár megye levegőjének minősége 2008 óta stabil, így nem volt szükség megszorításokra.

A talaj minőségére szintén a közúti forgalom van a legnagyobb (legrosszabb) hatással a megyében! A mérések bizonyítják, hogy a forgalmas helyeken jelentősen megnő a nehézfémek (ólom, kadmium, króm, réz, cink) mértéke, ami csökkenti a növények növekedését.

Mivel Szatmár megyében a közúti forgalom a legnagyobb szennyezési tényező, nem meglepő, hogy Békéssy Erzsébet javaslatai között kiemelt helyet foglal el a zöldövezetek karbantartása és bővítése mellett az utak menti zöld függöny kialakítása, valamint a vasúti teherszállítás és a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése. Hasonlóan fontos lenne földalatti parkolók kialakítása, valamint zöld körforgalmak építése. Utóbbi kettős hatást biztosítana: a forgalom akadálymentesítésével csökkenne az autók által kibocsátott káros anyagok mennyisége, ráadásul nőne a települések zöldövezeteinek mértéke.

A legmeglepőbb javaslat azonban az oly sokat emlegetett harmadik Szamos-hidat érinti. Békéssy szerint nem erre lenne igazán szüksége a városnak, sokkal inkább egy Szamos alatt átvezető alagútra....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: