2014-09-15 15:04:43• hírek • Kocsis Zoltán

Hétfőtől SMS-sel is vehetünk buszjegyet Szatmárnémetiben

Ha azt talán túlzás is kijelenteni, hogy új korszakába lépett a tömegközlekedés Szatmárnémetiben, a fizetési eljárás terén mindenképpen beléptünk a XXI. század virtuális világába: szeptember 15-től kezdve immár SMS-ben is vásárolhatunk jegyet. Aztán persze a telefonszámla kiegyenlítésekor már nem csak virtuálisan, hanem valójában is fizetünk.

Az új lehetőségről Dorel Coica szatmárnémeti polgármester és Ionut Bujor, a Transurban újonnan kinevezett igazgatója számolt be sajtótájékoztató keretein belül hétfőn.

Ezek szerint az utasoknak nem kell mást tenniük, mint hogy a 7525-ös telefonszámra elküldenek egy SMS-t, amely tartalmazza a használni kívánt vonal számát. Ezt követően 45 eurócentért 30 percen keresztül buszozhatunk az ominózus vonalon. Amennyiben az ellenőr látni kívánja jegyünket, meg kell mutatnunk a válasz SMS-t, amelyben egy kód lesz, a kontroll pedig egy kódleolvasóval ellenőrzi majd ezt.

Nem csak jegyet, de akár napi bérletet is vásárolhatunk SMS-el. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az SMS-be egy A betűt írjunk. Ezt követően 1,1 euróért 24 órán keresztül bármely buszjáratot használhatjuk. Amennyiben az iskolabuszt használjuk, akkor E, ha a Draxlmaier buszát használjuk, akkor D betűt kell írnunk az SMS-be. Ebben az esetben 0,25 eurót kell fizessünk.

A SMS-t küldhetjük az Orange, a Vodafone és a DigiMobil hálózatból egyaránt. Bujor elmondta, más romániai városok tapasztalataiból kiindulva néhány hónapon belül a jegyeladások akár 30%-át is elérheti a telefonos jegyvásárlás. Jelenleg közel ötezer jegyet adnak el naponta, árulta el.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a jegyvásárlás hagyományos változata megszűnik: Szatmárnémetiben nyolc saját jegyárus bódéja van a Transurbannak, 46 egyéb eladási pontban (kereskedelmi társaságok bódéi) is hozzá lehet jutni a jegyekhez, ezeken kívül pedig 10 jegyautomata is az utasok rendelkezésére áll. A Transurban tervei között ráadásul szerepel egy újabb automata megvásárlása is.

A néhány hete beszerzett két Mercedes busszal kapcsolatban Bujor elárulta, 2000-es, illetve 2001-es évjáratúak és egyenként 14.000 euróba kerültek. A Transurbannak jelenleg 43 darab busza van. Ezek közül a legöregebb 1975-ös évjáratú, ezért legkevesebb további 14 új(abb) járműre lenne szükségük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: