2016-04-09 08:29:17• hírek • Refszatmar.ro, Szatmar.ro

Hattyúdalos egyházmegyei közgyűlés

Utolsó éves egyházmegyei közgyűlését vezényelte le Kovács Sándor esperes és Csűry Miklós főgondnok, s habár fél év hátra van a mandátumukból, a búcsúzás érzékenyítő hangulata meghatározta az alkalmat. A Szatmári Református Egyházmegye így nemcsak az elmúlt évre, hanem a hat éves ciklusra is visszatekintett, hálaadással.

A Láncos templomban Király Lajos egyházmegyei főjegyző hirdetett Igét, lelkipásztorok és presbiterek előtt: „És ezek után láttam, íme, egy nyitott ajtó volt a mennyben, és az előbbi hang, amelyet mint egy velem beszélő trombitának szavát hallottam, ezt mondta: Jöjj fel ide, és megmutatom neked, amiknek meg kell történniük. Azonnal elragadtattam lélekben, és íme, egy trón állt a mennyben, és a trónon ült valaki. Az ott ülő tekintete hasonló volt a jáspishoz és a karneolhoz, és a trón körül szivárvány volt, látszatra olyan, mint a smaragd... Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tiéd legyen a dicsőség, a tisztesség és erő, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratod által lett és teremtetett." (Jelenések 4, 1-3. 11.) A prédikátor az események irányítójáról, a mennyi trónnal való összeköttetésről és a leirhatlan Istenről szólt. A teljesítménnyel ellentétben a termékenység Istene foglaljon helyet életünkben, ahol a növekedés nem mindig látványos és rejtve valósul meg, akár titokban! A termékenység Istenét elfogadni azt jelenti, hogy türelemmel időt adok a növekedésre, továbbá azt, hogy a növekedés és termény megérlelése Isten kezében van. A teljesítmény-társadalom ugyanis csak azt jutalmazza, akinek sikere van, aki karriert csinál és irgalmatlan azokkal szemben, akik gyengék, betegek, megöregszenek vagy más életcélokat követnek, mint a teljesítmény hajszolása. - figyelmeztetett az igehirdető.

A prédikációt követően Csűry Miklós, az egyházmegye főgondnoka, megnyitva a közgyűlést, beszédében az elmúlt hat évre is visszatekintett, hiszen a következő választás során, ami ez év nyarán lesz, nem vállalja a főgondnoki tisztséget. Megköszönte a bizalmat a közgyűlésnek és azt, hogy az egyházmegyében a hit élt és hiszi, élni is fog. Ha voltak is olyan problémák, amiket erőből kellett megoldani, a siket és a folytonosság biztosítva volt. Kifejezte abbéli örömét is, hogy a Szatmárnémeti Református Gimnázium fejlődőben van. A főgondnok ugyanakkor áldást kért az egyházi választási időszakra, intve, hogy minden szeretetben menjen végbe.

Kovács Sándor esperes is visszatekintett az elmúlt közel hat évre. Mindenekelőtt visszaemlékezett az elmúlt évben elhunyt lelkipásztortestvérekre. Józsué könyve 24. részének első versét olvasta beszéde alapgondolatául: „Józsué pedig összegyűjtötte Izráel minden nemzetségét Sikembe, és előhívta Izráel véneit, fejeit, bíráit és elöljáróit, és odaálltak az Isten színe elé." A hálaadás helyszíne Sikemhez hasonlóan a Láncos templom is. A választott nép tagjai Isten színe elé álltak, nem Józsué elé, pedig látszólag ő áll középen, aki nem a múlton mereng, nem önmagára mutat, nem önmagát dicséri, hanem az élő Istent magasztalja és az Ő szavát tolmácsolja. Arról beszél, hogy mit tett az Istent. Mit tett Isten hat év alatt? Megáldotta az egyházmegyét az Ő Igéjével minden körülmények között. Isten tett csodákat szolgái és a megvalósítások által, a Református Gimnázium felújításán át, a nagytarnai és a libáni tábor kialakításáig.

Higyed István mikolai lelkipásztor is szót kért, aki elmondta, hogy a Felső Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Felső Tisza Völgye minőségi védjegyet adományozott Aranyosapátiban a Középkori Templomok Útja Vallási és Örökségturisztikai szolgáltatásra. Ez a védjegy egy hölgyet ábrázoló bronzszobrocska, Juliska névvel, ami Anyaországot, Anyaszentegyházat, anyaföldet szimbolizálhatja, amit az egyházmegye őrizhet ezentúl. Higyed János Szatmár-kültelki lelkipásztor ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Magyar Kultúra Lovagrend, öt kontinens 27 országában működő intézmény közös képviselőiből összeállított biztosság döntése alapján Örökség-serleg díjban tüntette ki a Szatmárnémeti Református Gimnázium Gyermekkórusát. A bronzszobrocska mellett ez a serleg díszeleg majd a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalában.

Nagy Erika missziói előadó a búcsúzó félben levő vezetőséget méltatta, majd a különböző misszió és szolgálati területeken tevékenykedők beszámolóját fogadta el a közgyűlés. Jelenlétével megtisztelte az alkalmat és kösözntött Nagy Sándor nagykárolyi esperes is. Az egyéb beadványok közül mindenképpen kiemelendő az, hogy a Túrterebeshegyi Református Leányegyházközség templomépítési kérését is elfogadta a közgyűlés Varga Botond lelkész kérésére, Isten áldását kérve a maroknyi gyülekezet terveire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: