2014-04-15 10:59:36• hírek • Szatmár.ro

Határtalan barangolás veszprémi és szatmári diákokkal

A Bethlen Gábor Alap által meghirdetett Határtalanul program kiváló lehetőség a diákok számára határon innen és túl, nemcsak arra, hogy egymást jobban megismerjék, hanem arra is, hogy közös kultúránk, hagyományaink emlékét mélyebben és igazabban átélhessék, élményszerűen is megtapasztalhassák. Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónőjének beszámolója.

A tavalyi év tapasztalatai, amikor két nyíregyházi, illetve hajdúböszörményi testvériskoláinkkal vettünk részt a programban, azt mutatták, érdemes belevágni, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a diákoktól.

Az idei évben két iskolával léptünk be a pályázatba, közülük elsőnek a veszprémi Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium tanárai és diákjai látogattak el hozzánk. Öt napig láttuk vendégül barátainkat az Iskola másképp hét folyamán, a X. B és a XI. D osztály diákjai és osztályfőnökei tényleg a megszokottól eltérő iskolai hetet élhettek át.

A Padányi Katolikus Gimnáziummal több, mint hét évre visszavezethető testvériskolai kapcsolatunk van, mindkét iskola tanári kara és diákjai meglátogatták egymást az évek során, mégis ez az alkalom különlegesebb volt, hiszen sokkal több időt tölthettünk együtt ezen a héten.

A hétfői napon a rövid megnyitó után, ahol felléptek a Kölcsey diákjai, megnyitottuk a két iskolát bemutató kiállítást, majd a diákok által készített kisfilmekkel nyerhettünk bepillantást egymás iskoláinak életébe. Este közös táncház következett, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

Kedden reggel közös kirándulásra indultunk a Koltó-Nagybánya útvonalon. Nagy élmény volt együtt szavalni a Szeptember végén című verset azon a helyen, ahol az megszületett! Este Méhes Katalin színművésznő segítségével darai és daróci népdalokat tanultunk.

Szerdán „munka" következett, a diákok csoportokban dolgozva információs füzetet készítettek, feltérképezve a Partiumhoz kötődő történelmi és kulturális emlékhelyeket, irodalmi és történelmi személyiségeket, majd idézetláncot fűztek szatmári partiumi költők verseiből. De a munka mellett egy kis szórakozásra is jutott idő: volt karaoke és salsa est is!

A nap legtöbb információját azonban kétségtelenül Muhi Sándor tanár úr kiváló, vetítéssel egybekötött lebilincselő előadása nyújtotta. „ Nagyon szép városban élünk" kezdte előadását a Tanár úr, és nemcsak a veszprémiek, de a szatmáriak is rácsodálkoztak szülővárosunk épített örökségének megannyi szépségére!

Veszprémi diákok jártak Szatmár és Bihar megyében

Csütörtök reggel újabb kaland várt ránk, Ady nyomában elindultunk felfedezni a Partium fővárosát, Nagyváradot. Első megállónk azonban Adyfalván volt, ahol újabb közös szavalással, Ady Az Értől az Óceánig versével tisztelegtünk a költészet napja és Ady emléke előtt. Utunkat Nagykároly után Nagyvárad felé vettük, ahol előbb az Ady múzeumban hallgattuk meg Tóth Istvánnak, a múzeum vezetőjének előadását Adyról és a nagyváradi évekről, majd az „Egy kis séta" nyomvonalán haladva elértünk a csodás barokk Katolikus Székesegyházig és Püspöki Palotáig.

Sétánk során meggyőződhettünk arról is, hogy a magyar kultúra tisztelete mennyire fontos a mai váradiak számára is - erről tanúskodnak az utóbbi években emelt szobrok: Petőfi, József Attila, Bethlen Gábor, a Holnaposok.

A Székesegyház lenyűgözött szépségével, megcsodáltuk a Szent László Hermát, illetve annak másolatát, sőt bebocsáttatást nyertünk az altemplomba is, ahol tiszteleghettünk Rómer Flóris, a magyar régészet atyjának sírja előtt. A Püspöki Palota dísztermében még egy koncert előkészületeibe is belehallgathattunk!

Utunkat nagyváradi sétával folytattuk, megcsodálva a szecesszió megannyi műremekét, majd a váradi várnál zártuk utunkat.

Pénteken végre az időjárás is kegyes volt, és megrendezhettük városnéző játékunkat, amely mindenkinek nagy élmény volt.

A hét zárása képpen egy vetélkedőre is sor került - ki emlékezett több mindenre a héten elhangzott információkból - majd bemutattuk a Hetzke Márk által készített kisfilmet a hét eseményeiről.

Búcsút vettünk régi-új barátainktól, akikre még hosszú út várt hazáig. Búcsúszavaik - „aki egyszer ellátogat Erdélybe, más emberként tér haza" - nagyon jól estek nekünk, vendéglátónknak.

Alig várjuk a folytatást júniusban, Veszprémben, amikor a Bakony szépségeivel és emlékeivel ismerkedünk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: