2015-06-05 17:58:34• hírek • Szatmár.ro

Ilyen lesz Szatmárnémeti harmadik hídja

A napokban újra téma lett Szatmárnémeti harmadik hídja, amely a strand környékét kötné össze a 17-es lakóteleppel. A projekt beindítására, illetve inkább folytatására nemrég 2 millió lejt utalt ki a kormány. De hány sávos lesz a híd? Lesz-e rajta kerékpárút? Hány pillérje lesz? Ez mind-mind kiderül a cikkünkből.

Az, hogy a Szatmárnémetit átszelő Szamos folyó két hídja nem elég az évek során megnőtt gépkocsi-forgalom miatt, már régóta ismeretes. Különösen a Decebal híd túlterhelt, főleg a délutáni csúcsforgalomban, amikor akár 20-25 perc is kell ahhoz, hogy a folyó jobb partjáról a bal partjára jussunk autónkkal.

A harmadik híd ügye most újra téma lett, miután a kormány 2 millió lejt adott annak a projektnek a folytatására, amely 2008-ban indult. 2009-ben alá is írta Ilyés Gyula akkori polgármester a híd terveit elkészítő céggel a szerződést. A terveket eddig nem használták fel.

A hídról néhány részletet Dorel Coica árult el a pénteken megtartott sajtótájékoztatóján - sajnos nem többet, mint amit már a 2010-es évek elején tudtunk. Elmondta azt is, hogy ugyan most csak 2 millió lejt kaptak a további tervek készítésére, a szükséges kisajátítások felmérésére, idén többet nem is tudnának elkölteni. Coica optimista becslései szerint idén akár ki is lehetne licitálni a munkát, utána van szükség a nagy összegekre, amit a kormány ad majd Szatmárnémetinek.

A híd két év, azaz 24 hónap alatt elkészülhet. Ez a Henri Coanda (Batizi út) utcát köti majd össze az Independentei sugárúttal. A kétpilléres híd mindkét lábánál lesz egy-egy körforgalom - az egyik a Strand utcánál, a másik a Rex piac parkolója közelében.

A hídon négy sáv lesz kialakítva az autós forgalom számára  - kettő egyik, kettő pedig a másik irányban. A tervek szerint 4 méteres lesz mindkét oldalon a járda, ebből 1-1 méter kerékpárútnak lesz leválasztva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: