2011-12-18 18:24:41• hírek • Kocsis Zoltán

Hagyományos díszekkel várják a Karácsonyt a kicsik

A lelkes csemeték saját maguk készíthették el a karácsonyi díszeket - immár tizenkettedik alkalommal. A műhelymunka célja, akárcsak az elmúlt évtizedben, az volt, hogy elhitessék szülőkkel és gyerekekkel: ők maguk is képesek szép és értékes díszeket készíteni a karácsonyfára.

Ilyen nyüzsgés talán még nem is volt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium kantinjában vasárnap délután, mint december 18-án: már a főbejárat küszöbén átlépve hallani lehetett az üdítő és mindig örömteli gyermeki zsivajt.

A kantinba betoppanva több hosszú asztal köré tömörülve a gyerekek lelkesen figyeltek a nagyokra. És próbálták utánozni őket, hogy karácsonyfadísz lehessen a rengeteg alapanyagból. Csuhéból és szalmából készült angyalka, csokoládémasszából szaloncukor, textilből és papírból különböző díszek, tésztából mézeskalács.

„Fontosnak tartjuk, hogy a szülők ne fogyasztókat neveljenek gyerekeikből - mondta Ilonczai Anna főszervező. Arra sarkaljuk őket, hogy bátran nyúljanak vissza a tradicionális értékekhez, a nagyanyáink díszeihez".

Napjainkban már kevesen tudják, de a korabeli díszek egyik legfontosabb kritériuma volt, hogy azok ehetőek legyenek - a gyerekek legnagyobb örömére. Ezen belül az alma a Kisdedet, a dió pedig az anyaméhben cseperedő életet jelképezte. A karácsonyfa pedig annak a hitnek az anyagba öntése, hogy az élet legyőzi a téli tetszhalált - magyarázta Ilonczai Anna.

A Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ), a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a KÖFEDISZ és a 44. Dsida Jenő Cserkészcsapat szervezte esemény kellemes és hasznos elfoglaltságot biztosított kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A csöppségek, miután megajándékozzák egymást, már kíváncsian várhatják: vajon mit hoz nekik az Angyalka.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: