2014-10-27 16:38:06• hírek • Szatmár.ro

Ha az Iparosotthon mesélni tudna...

Talán nincs is Szatmárnémetiben még egy olyan, száz évnél is idősebb épület, amelyet annyiszor alakítottak volna át, mint az Iparosotthont. Az egykori kulturális központban zajló felújítási munkálatoknak köszönhetően a legnagyobb értéket képviselő részeit az 1910-es évek állapotába alakítják vissza.

Szatmárnémeti városának egyik legnagyobb büszkesége volt az 1912-ben átadott Iparosotthon, amely a helyi iparosok közadakozásából, illetve a mesteremberek munkájának köszönhetően épült meg Tóásó Pál tervei alapján. Ez egy igazi kulturális központ volt, amelynek nagytermében bálokat is szerveztek, de fellépett ott George Enescu és Bartók Béla is. Az évek során moziként és szórakoztatóipari egységként is működött épület állaga szépen lassan leromlott, valószínűleg kevés hiányzott ahhoz, hogy életveszélyesnek nyilvánítsák.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a nyíregyházi PRIMOM Alapítvány, valamint a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség partnereként 2012 januárjában adott le pályázatot az európai uniónál az épület felújítására, 2013 októberében a kivitelezési szerződést is aláírták a közbeszerzési licitet megnyerő konzorciummal.

A Szatmár.ro a polgármesteri hivatalt képviselő Adrian Lenghellel, illetve a kivitelező konzorcium képviselőivel járta végig az épületet hétfő délben. Akárhová néztünk, folyamatban levő munkát láttunk, vagy nemrég elvégzett munka eredményeivel szembesültünk. S bár jól haladnak a felújítással, rengeteg még a tennivaló a patinás, ám igen leromlott állagú épületben.

Az Iparosotthon építészeti szempontból nagyon értékes részei a nagy előadóterem (az egykori mozi), egy kisebb, szintén emeleti terem és a központi lépcső. A moziteremből egy különböző események, de akár bálok megrendezésére is alkalmas termet alakítanak ki, a mozigépek helyén visszaállítják a régi páholyt. A központi lépcső felett található festett üveg kompozíciót a munkálatok kezdetekor biztonságba helyezték, természetesen az átadásra ez is felújítva kerül vissza  a helyére.

Ottjártunkkor több szinten is dolgoztak. Mint megtudtuk: előbb bontottak, főleg olyan falakat, amelyeket az elmúlt száz év alatt építettek be. Már elkészült a kanalizálási rendszer, most dolgoznak a tetőszerkezet javításán.

A tető szörnyű állapotban van, több helyen is beázott, emiatt új gerendákat kell beépíteni, régieket kicserélni, a tervek szerint pedig a cserepeket is mind újakra cserélik. A tetővel sietnek most a legjobban: ha pedig nem lesz beázás-veszély, lehet majd festeni, újítani - mert egész télen dolgozni fognak az épületben.

A napokban felállványozzák a Kazinczy (Stefan cel Mare) utcai homlokzatot is, amíg az időjárás engedi, azon is dolgoznak majd, de az állványzat arra is jó lesz, hogy védje az időjárás viszontagságaitól a rossz állapotban levő, málladozó falat.

Adriana Lengheltől megtudtuk: az alagsorban mesteremberek és raktáraik kapnak majd helyet, na meg egy kisebb múzeum, amiben egyebek mellett a régi mozigép, egy pianínó, az építők korát idéző plakátok és jegyek is láthatók lesznek.

A földszinten bérelhető irodák lesznek és az utcára néző üzlethelyiségeket is bérbe adják majd.

A felújítási munkálat során nem csak a falak újulnak meg: bennük az elektromos- és vízvezetékeket is vadonatújakra cserélik.

A munka folyamán az egyik helyen a vakolat alól egy "Étterem az emeleten" felirat került elő, egy másik helyen egy falfestményre bukkantak a munkások. Utóbbiról hozzáértő szakemberek döntik majd el, hogy milyen értéket képvisel.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: