2009-06-14 14:34:31• hírek • Gozner Gertrud

Gyorsulási verseny Szatmárnémeti repülőterén

Vasárnap délután hét órakor ünnepélyes díjkiosztóval zárult a szatmárnémeti repülőterén megrendezett nemzetközi szintű gyorsulási verseny, a Chevrolet DragRacing.

Az első romániai DragRacing verseny legjobbjának a Honda Civic turbóval versenyző Vogelsinger Sándor bizonyult. A nyertes személye nem okozott meglepetést, hisz a magyarországi versenyző már több nemzetközi díjat és gyorsulási rekordot a zsebében tudhat. Második helyen Kohári Zoltán, a magyarországi DragRacing csapat képviselője, a verseny egyik főszervezője végzett.

Hét ezren látogattak ki a változatos programokat kínáló rendezvényre, amely igazi hétvégi családi eseményt jelentett. A szatmáriak nagyszerű közönségnek bizonyultak – jegyezték meg a szervezők. A legnagyobb elégtételt az jelentette számukra, hogy a verseny mindegyik látogatója mosollyal az arcán ment haza a repülőtérről.


A képre kattintva megtekinthető a galéria


Reggel óta több ezer ember lépte át a szatmárnémeti repülőtér kapuját, hogy szurkoljon a gyorsulási verseny bátor résztvevőinek, hüledezzen a Drift Show látványos fordulásain és megcsodálhassa a több ezer lóerős dragster autó fülsiketítő gyorsulását.

Amint Erdős Csabától, drag bike és streetfighter bajnoktól, bemutatója előtt megtudtuk, nemcsak hogy veszélyes ez a sport, hanem rövid életű is, mert nagyon kevés ideig tart egy ilyen erős motor, az élete másodpercekben mérhető. Megtörténhet, hogy egyetlen futamot sem tudok elmenni, mert felrobban a motor vagy szétszakad benne valami - fejtette ki Erdős. A bemutató előtt Erdős motorral végigment a pályán és leellenőrizte minden centiméterét.



Video 3


A tesztfutam után úgy döntött, hogy mivel nem speciális pályáról van szó kissé visszafogja az autót, és 4 száz méter helyett 2 száz méteren gyorsult. A nézőközönség azonban nem maradt le semmiről, a Dragster autó két tesztfutam után hatalmas robajjal gyorsult fel, szinte látni lehetett amint megnyúlnak a gumik és hatalmas füstfelhő közepette lőtt ki a célból. Erdős Csaba azonban nemcsak a Dragster autót hozta el Szatmárnémetibe, hanem motoros kaszkadőr streetfighter show-ját, ami szintén elnyerte a szatmári közönség tetszését.



A képre kattintva megtekinthető a galéria


Ugyancsak óriási érdeklődés övezte a korábban megtartott Drift Show-t, tömegesen vonultak át a nézők a speciálisan kialakított pályára a repülőtér épülete mögé. Kerényi Ádám és Papp Péter páros sodródási bemutatóját hatalmas tapssal ünnepelte a közönség, aztán igyekeztek az autók közelébe kerülni és fényképeket készíteni a szabályosan elrongyolódott autógumikról.

A DragRacing keretén belül karitatív programra is sor került. A szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány által működtetett rákos gyermekeket segítő Reménysugár programmal közösen a Chevrolet West márkaképviselet 10 daganatos betegséggel küzdő gyermeknek ajánlotta fel az élményautózás lehetőségét. A kicsik fülig érő szájjal szálltak be az autókba és eljátszhatták a profi pilóták mellett a másodpilóták szerepét. Ugyanott bárki ingyen kipróbálhatta a Chevrolet legújabb modelljét, a Cruze-t.

A gyorsulási verseny döntőjének futamai a rengeteg benevezett autó miatt kitolódtak és öt órakor kerülnek megszervezésre. Még ezek után is számos látnivalót tartogat a program, hisz a döntő után kerül sor a Szuperdöntőre, amelyben a nyolc legjobb időt elért autó kategóriától függetlenül versenyzik.


A képre kattintva megtekinthető a galéria



Video 2


Romániában egyedülálló eseménynek ad otthont szombaton, június 14-én a szatmárnémeti repülőtér. A Chevrolet DragRacing nemzetközi szintű gyorsulási versenyt a szatmári AutoSportKlub, a magyarországi DragRacing csapattal és a Szatmárnémeti Chevrolet West márkaképviselettel partnerségben rendezte meg.

Délelőtt tíz órától zajlanak a gyorsulási versenyek selejtezői, már alig lehet odaférni a kordonhoz, annyian nézik a versenyt. A kvalifikációs futamok során egyszerre két autós mérkőzik meg egymással. A sebességet elektronikus számlálóval mérik szenzorok segítségével, az eredményeket pedig mindenki leolvashatja a hatalmas kivetítőkről. A versenypálya 402,33 méter hosszú. A versenyzők 13 kategóriában mérik össze a lóerőiket, ebből hét kategória az amatőröket fogadja, nyolc kategóriában pedig a profik versenyeznek.

A döntő a kora délután délután kezdődik, amint lezajlottak az előfutamok. Minden kategóriában a nyolc leggyorsabb autó mérkőzik meg, és akár egy századmásodpercen is múlhat, hogy ki lesz a győztes. A döntőt a Szuperdöntő követi, ahol a legjobb nyolc időt elért autó kategóriától függetlenül versenyzik.



A képre kattintva megtekinthető a galéria


Egyre többen kíváncsiak a repülőtéri eseményekre, pár óra alatt megduplázódott a látogatók száma, több mint 5 ezren vannak kint a reptéren. A gyorsulási versennyel párhuzamosan a kifutópálya város felőli oldalán folyamatos programok várják az érdeklődőket. Amíg a férfiak a tuningolt autókban gyönyörködnek, addig a gyermekek a helyszínen kialakított játszótéren ugrándozhatnak, a hölgyek pedig akár nyári ruhatárukat is felújíthatják. Emellett finom étkek és hideg italok várják a futamok alatt megéhező és megszomjazó közönséget.



A képre kattintva megtekinthető a galéria


Közben megérkezett a helyszínre Erdős Csaba többszörös drag bike és streetfighter bajnok, és hamarosan látványos bemutatóval kápráztatja el a közönséget több ezer lőerős Dragsterével. Valószínűleg már őrültnek születtem - nyilatkozta Erdős Csaba a Szatmár.ro-nak, arra a kérdésre, hogy miért szeretett bele ebbe a sportágba. Két különleges sportot űzök, egyrészt van a dragsterezés, másrészt kaszkadőr is vagyok. Már kicsi koromban vonzott a nagy sebesség, gyerekkori álmom volt egy ilyen dragster autó - mesélte lapunknak Erdős.

A dragsterezés világ egyik legveszélyesebb sportja, tudtuk meg bajnoktól, akinek dragster autója 2 ezer lóerős, és kevesebb mint 1 másodperc alatt gyorsul 100-ra 16 méter alatt. A bajnok még nem tudja milyen gyorsulásra lesz képes a szatmári reptér pályáján. Ha úgy érzem, hogy biztonságos, akkor a következő futam már gyorsabb lesz - tette hozzá  Erdős.



Video 1


 

Képgalária:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: