2015-01-28 11:18:48• hírek • Szatmár.ro

Gyorsabb ügyintézés, felújított házasságkötő-terem

Közel 18 ezer személyi kártyát adott ki 2014-ben a Szatmárnémeti Lakosság-nyilvántartó Hivatal.

Bemutatta 2014-es évre vonatkozó mérlegét a Szatmárnémeti Lakosság-nyilvántartó Hivatal. Torja Ionel, az intézmény vezetője beszélt az elmúlt évi fejlesztésekről: sikerült megduplázni a kapacitását a személyi kártyákat kiadó szolgálatnak, felújították a házasságkötő-termet és online is lehet időpontot foglalni a hivatalos házasságkötési ceremóniára.

De haladjunk szépen, sorban: a felújítás előtt 100-200 személyi kártya kérelmet tudtak regisztrálni egy nap alatt. Szűk helyiség és a sorbanállókban egyre gyűlő feszültség jellemezte az igazolvány-kérelmezést. Most viszont 2-3 személynél többen nem állnak sorba, csak mondjuk olyan esetben, amikor a külföldön dolgozók egy-egy ünnep alkalmával hazatérnek és mindenki egyszerre akarja okmányát megújítani. Több személy is foglalkozik egyszerre az igazolvány megújításához szükséges iratok fogadásával, így ma már akár 400 kérelmet is tudnak regisztrálni egyetlen napon.

2014-ben 17.872 személyi kártyát adtak ki. A legtöbb esetben az új kártyákat azért igényelték, mert az előző okmánynak lejárt az érvényességi ideje - ez 12.748 esetre érvényes. 4299-en lakóhely-változtatás miatt igényeltek új okmányt és 361 esetben azért kértek új igazolványt, mert időközben megváltozott a lakhely utcájának a neve.

A 2013-as évben sikerült némileg fejújítani a házasságkötő terem külső részét, a lépcsőket és a környezetet. A munka 2014-ben is folytatódott, akkor a belső térben végeztek felújításokat, így némileg kellemesebb környezetben kerülhet sor a házasságkötésre. Persze aki nem a teremben szeretné életét összekötni a párjával, az igényelheti, hogy az anyakönyvvezető egy külső helyszínen végezze el kötelességét. Ekkor viszont 500 lej a kiszállási díj.

A házasságkötéssel kapcsolatos újdonság az is, hogy online is le lehet foglalni a hivatalos ceremónia dátumát. "Amióta ez a lehetőség is megvan, a párok elenyésző százaléka jön be személyesen az irodába. Egyszerű és gyors az interneten keresztüli foglalás" - magyarázza Torja Ionel. A időpontot foglalni ezen a linken lehet. "A rendszer kialakításában, a programozásban egy kedves ismerősünk segített, így ezt a fejlesztést gyakorlatilag befektetés nélkül tudtuk megvalósítani" - magyarázta a hivatal vezetője.

Torja Ionel munkájáról a sajtótájékoztató végén Dorel Coica polgármester és Radu Roca alpolgármester is elismerően nyilatkozott. A dícsérők sorához csatlakoztak az utcagyerekekkel, nehéz körülmények között élőkkel foglalkozó civil szervezetek képviselői is. A közszolgálat ugyanis folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több személy kapjon igazolványt, jusson hozzá okmányokhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: