2015-12-22 15:13:50• hírek • Szatmár.ro

Gyönyörű, modern felszereltségű színháza lett Szatmárnémetinek

Péntek délben egy közel tízéves történet zárult le: 2005-ben kezdődött ugyanis a színház teljes felújításának a története. A végeredmény szemet gyönyörködtető: Thália szatmárnémeti temploma teljes egészében újjászületett, műszaki felszereltsége pedig irigylésre adhat okot bármelyik romániai színháznak.

Egy éven keresztül folyt a lázas munka a műemléképületben, péntek délben pedig megtörtént a műszaki átadás. Ugyan vannak még apróbb simítások, amiket el kell végezni, de azt kijelenthetjük: kívül-belül gyönyörű lett a színházépület.

A felújítás az Integrált Városrendzési Terv részeként valósult meg. A projekt összértéke 13,39 milló lej, ebből a vissza nem térítendő támogatás 9,94 millió lej volt.

A felújítás során gyakorlatilag a pincétől a tetőig - stílszerűen a zsinórpadlásig - minden újjászületett. Az épület külső részét teljes egészében felújították, voltak olyan részek, amelyeket újjá is építettek. Felújították a tetőt, teljes egészében megújult a belső tér. Új székek kerültek a nézőtérre és a páholyokba, újra látogatható a kakasülő is. Kicserélték a teljes elektromos hálózatot, a fűtésrendszert. Kicsit nagyobb lett a zenekari árok, modern fény- és hangtechnikával szerelték fel az előadótermet. Újra működik a forgószínpad, sőt egy hidraulikus lift is bővíti a színpad felszereltségét.

Szűcs Zsigmond projektmenedzser a Szatmár.ro-nak elmondta: a felújításról szóló hatástanulmány 2005-ben készült el, azóta hol támogatás nem volt rá, hol újra kellett készíteni a terveket. Először nem is volt a közbeszerzésen nyertes kivitelező, másodszor lett sikeres az eljárás. A tervben is több hiba volt, amit sikerült időközben kijavítani, így hát kijelenthetjük: nem volt egyszerű az út a most átadott munkálatok befejezéséig. Mivel időközben megváltoztak a tűzvédelmi előírások, kicsit kevesebb széket sikerült elhelyezni a nézőtéren, de így is közel négyszázan nézhetnek meg egyszerre egy előadást, kényelmesebb körülmények között.

Tarr Szilárd, a kivitelező cég vezetője is megerősítette: nem volt egyszerű a dolga. Egy 16 hónapra tervezett munkát kellett 12 hónap alatt elvégezniük. A munkások éjt nappallá téve dolgoztak, vasárnap még 80-an munkálkodtak az épületben.

Dorel Coica polgármester megköszönte a munkáját mindenkinek, aki a projektben tevékenykedett, kiemelve Ilyés Gyula és Koncz Andrea érdemeit. A megnyitón felszólaló Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, aki a finanszírozási szerződés aláírásakor alpolgármesterként tevékenykedett, örvendetesnek nevezte, hogy a jelenlegi városvezetés tovább folytatta a megkezdett projektet és megköszönte Ilyés és Koncz rengeteg munkáját, amit a projektbe fektettek. Mint mondta: az Északi Színház épülete újra a város gyöngyszeme lett.

Ilyés Gyula egykori polgármestert is megszólaltatta a Szatmár.ro. Elmondta: hosszú út vezetett az átadásig, a projekt kezdeti lépéseinél sokan támadták is őt, hogy miért kezdeményezi azt, amikor nincs rá támogatás. Aztán sikerült nagy nehézségek árán belefoglalni a projektcsomagba, onnan pedig ha nehéz is, de egyenes volt az út a teljes felújításig. Szerinte nem csak azért örvendetes, hogy megvalósult a projekt, mert ennek köszönhetően a város ékszerdoboza, a műemléképület is újjászületett, hanem a modern technikai felszereltség miatt különlegesebbek, élvezhetőbbek lesznek a színdarabok, illetve a színházi személyzetnek is sokkal könnyebb lett a dolga.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: