2015-05-27 12:53:15• hírek • Kocsis Zoltán

Girókután néhány házat elszigetelt az ár

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az országos meteorológiai hivatal vörös árvízriadót hirdetett Szatmár megyében. És az eső csak esik. A legnagyobb gondok Girókután és Selestyehután vannak. A Kraszna szintje csak egy méterrel marad el a kritikus szinttől. Több száz tűzoltó bevetésre készen követi az eseményeket a helyszínen.

Hétfőn jött a jégverés. Ezzel együtt jelentős mennyiségű csapadék is hullott Szatmár megye bizonyos területein, de a jég elmaradt, az emberek kezdtek fellélegezni. Szerda hajnalban viszont újabb jelentős mennyiségű csapadék hullott a megyei bizonyos részein, így több településen már jelentős gondokat okoz az árvízveszély.

Ezzel párhuzamosan az országos meteorológiai hivatal vörös árvízriadót hirdetett Szatmár, Szilágy és Máramaros megyék bizonyos körzeteire. Ennek és az események következtében Eugeniu Avram prefektus és Altfatter Tamás alprefektus egész délelőtt a veszélyeztetett területeken tartózkodott.

„Reggel 08.00 óra Szopor, Bogdánd, Érszakácsi, Királydaróc és Majtény községeket jártam be. A legsúlyosabb a helyzet Girókután, ahol 6-7 házat szabályosan elszigetelt az ár, az emberek nem tudnak kijönni", mondta megkeresésünkre Altfatter.

A Kraszna vízszintje délelőtt 11.00 órakor 4,20 méter volt - ez egyelőre egy méterrel marad el a kritikus szinttől. A gond csak az, hogy az eső változatos intenzitással ugyan, de folyamatosan esik. Ráadásul a dombokról is rengeteg víz zúdul le. Ez - mármint a dombokról lezúduló víz - okozott problémát az éjszaka Bogdándon is, ám ott Atlfatter szerint azóta normalizálódott a helyzet.

Kilépett a medréből a Mázsa patak is, ám az lakóházakat nem veszélyeztet, számolt be Altfatter.

Eugeniu Avram Szelestyehuta és Beregszó községeket kereste fel. Szűkszavú tájékoztatásában csak annyit mondott, a Beregszó irányából lezúduló víz okoz gondot. Az anyagi kár jelentős. Bővebb információkat a délutáni sajtótájékoztatóra ígért.

A tűzoltóság és az egyéb, érintett intézmények szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, jelentette ki Altfatter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: