2012-10-22 08:43:42• hírek • Mti, Pogár Demeter

November 6-án: amerikai elnökválasztás

Az amerikai választások előtti utolsó tévévitáján csap össze helyi idő szerint hétfő este Barack Obama amerikai elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney.

A helyszín ezúttal a Lynn Egyetem lesz a floridai Boca Ratonban, téma pedig a külpolitika. Ezen a téren Barack Obama az ősz kezdetéig, pontosabban a Bengáziban működő amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadásig fölényesen vezetett, az incidenst követő, ellentmondásos kormányzati kommunikációnak köszönhetően Mitt Romney jelentősen lefaragott a hátrányából.

A verseny igen szoros, az állás a statisztikai hibahatáron belül van mind országos szinten, mind a fontosabb "ingaállamokban". A jelentősebb felméréseket átlagoló RealClearPolitics vasárnapi adatai szerint Obama az országos vetélkedésben 0,25 százalékkal vezetett. Floridában a kihívó, Ohióban az elnök volt előbb egy hajszállal, Virginiában pedig döntetlen volt az állás.

Az elnökjelöltek a világtól elvonultan, intenzíven készülnek az összecsapásra. Obama a Camp David-i elnöki pihenőhelyen, Romney pedig Floridában tanul és gyakorol. Noha a közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztás szempontjából a külpolitika fontossága meg sem közelíti a gazdaságáét, ám az korántsem közömbös, hogy a jelölt alkalmasnak mutatja-e magát a haderő főparancsnokának szerepére.

A választások előtt 15 nappal megtartandó vita során a Fehér Házért vetélkedő politikusoknak ki kell majd fejteniük az Amerikának a világban betöltött helyéről, az Afganisztánról, a Pakisztánról, a szíriai válságról, az iráni nukleáris programról,  Izraelről, a közel-keleti változásokról, valamint a terrorizmusról és Kína szerepéről vallott álláspontjukat.

A kérdéseket a második vitától eltérően nem a közönség, hanem a moderátor, Bob Schieffer, CBS News vezető washingtoni tudósítója fogja feltenni. Mivel a szakértők többsége és  a média szerint az első, október 3-i vitát Romney, a második, 16-i összecsapást pedig Obama nyerte, a várakozások szerint "döntő menet"  nézettsége sem múlja alul jelentősen az első kettőét. A nézőszám mindkét esetben meghaladta a 65 milliót.

Az amerikai elnökválasztást november 6-án tartják. Az utolsó előre látható fejlemény, amely még hatással lehet az el nem kötelezett választók döntésére a november 2-án nyilvánosságra kerülő munkanélküliségi adat lesz.

A munkanélküliség rátája jelenleg 7,8 százalék. Az állástalanok ilyen magas aránya mellett még egyetlen háború utáni elnöknek sem sikerült újraválasztatnia magát. Ugyanakkor ez legalacsonyabb érték azóta, hogy Obama elnök hivatalba lépett, s nem kizárt, hogy a választók díjazni fogják a javuló tendenciát, mint 1984-ben Ronald Reagan esetében. Igaz, a mutató akkor 7,2 százalékon állt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: