2013-04-22 13:28:14• hírek • Szatmár.ro

Gelato - az igazi olasz fagylalt

A Gelato amilyen egyszerű, annyira különleges - egy desszert amelyben összefonódnak az intenzív aromák a lágy, krémes textúrával. A nyár elmaradhatatlan és örök desszertje, amely különlegesség teszi a szeretteinkkel eltöltött perceket és évezredeken át elbűvöli azokat, akik megkóstolják.

A fagylalt története évezredekre nyúlik vissza. A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, mely hóból, tejből, gyümölcsléből és fűszerekből készült. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész például orvosságként ajánlotta betegei számára.

A 20. századig szezonálisan fogyasztották a fagyit, majd a kedveltsége és a technikai fejlődésnek köszönhetően egy egész évben fogyasztható cukrásztermék lett. A hűtési technológiák korszerűsödése, a fagylaltgyártó gépeken végrehajtott folyamatos változtatások, az újfajta és különleges alapanyagok teszik lehetővé a fenségesen finom fagylaltok elkészítését. Azonban a történet folytatódik, de egy dolog biztosan változatlan marad - az öröm minden kiskanál eredeti olasz fagylaltnál, amit szeretteinkkel fogyasztunk el.

A gelato az egyik legismertebb és legkiválóbb minőségű itáliai terméknek számít, amely valódi, friss gyümölcsből, szárított magvakból, párlatokból és más természetes anyagokból készül tejszín, tej és cukor hozzáadásával. A hagyományos ízek mellett számos ínyencséget is kínálnak, de fogyasztható különleges aromákkal is, mint például citrommal, vagy fekete borssal.

A fagylaltot tehát mindenki ismeri, holott ez nem más, mint téveszme. Amit ugyanis sokan fagylaltként könyvelnek el, az nem más, mint víz alapú jégkrém, jobb esetben tejpor alapon, vagy valami átmenet a sörbet és a parfé között. Egy igazi olasz fagylaltot megkóstolva aztán rájövünk, hogy amit eddig fagylaltnak véltünk, nagyon messze van az igazitól. De nézzük, melyek azok a tényezők, amelyek megkülönböztetik a gelatot más hűtött örömöktől:

1. Egy hagyományos fagylalt esetében a zsírtartalom elérheti a 20 százalékot, vagy annál többet is. Az olasz fagylalt, a gelato esetében a készítési folyamat során a tejföl helyett tejet használnak, aminek köszönhetően a termék zsírtartalma 5-7 százalékra csökken - így lesz a desszert könnyebb és egészségesebb.

2. Az olasz fagylalt készítése során a keverési sebesség alacsonyabb, mint a már megszokott fagylaltok esetében. Az olasz fagylalt így sűrűbb és krémesebb lesz, mivel kevesebb levegő jut a keverékbe. A gelato 25-30 százalék levegőt, levegőbuborékot tartalmaz, az általunk eddig megszokott fagylalttal ellentétben, amely akár 50 százalék levegőt is tartalmazhat. Utóbbi textúrája emiatt durvább, üvegesebb.

3. A fagylaltot - hogyan másként - megfagyva tálalják. A geatót speciális körülmények között tárolják, tálaláskor pedig kicsit magasabb hőmérsékletű, mint a hagyományos fagylalt. Ezért krémes és nincsenek benne jégdarabkák.

4. Az olasz fagylalt aromája magától alakul ki, nincs szükség aromatizáló anyagok vagy egyéb adalékok hozzáadására - az alacsonyabb zsírtartalom pedig nagy szerepet játszik abban, hogy az íz-élmény gazdagabb legyen, mint a hagyományos fagylalt esetében.

5. A gelato szavatossági ideje sokkal rövidebb a hagyományos fagylalténál, ez pedig garancia arra, hogy minden felszolgálásnál friss termék kerül a vendégek elé. Az olasz fagylaltot napi rendszerességgel készítik és legtovább három napon keresztül lehet tárolni -12 és -14 Celsius fok között. Az ipari folyamatok során készített fagylalt ezzel ellentétben akár egy évig is eláll -18 Celsius fokon tárolva.

6. A gelato előállítási hőmérséklete -9 és -12 fok között változik, a hagyományos fagylaltot -6 és -7 fok körüli hőmérsékleten állítják elő.

7. Talán a legnagyobb különbség a gelato és a hagyományos fagylalt között a hozzávalók használata: az olasz fagylalt nem tartalmaz tartósítószereket, emulgálószereket és stabilizátort, ízfokozót. A hagyományos fagylaltok azonban...

8. Utoljára, de nem utolsó-sorban, hogy úgy mondjuk: a hab a fagylalttortán: a semmivel sem összehasonlítható hangulat, amit egy hagyományos olasz fagylaltozó kínál. Semmi sem olyan érzés, mint olasz levegőt beszívni egy gelateriában, ahol a figyelem a részletekre már-már művészi színvonalra van emelve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: