2012-08-29 15:32:43• hírek • MTI, Krónika

Gazdát cserélt a Szatmári Magyar Hírlap

A Szatmári Magyar Hírlap egyik régebbi lapszámának címoldala
A Szatmári Magyar Hírlap egyik régebbi lapszámának címoldala

Egy román üzletember tulajdonába került a Szatmári Magyar Hírlap című romániai magyar napilap, amely komoly anyagi gondokkal küszködött.

Dumitru Pacuraru, a Solpress Kft. tulajdonosa elmondta: ő már benne volt e lap tulajdonosi körében, a Szatmári Magyar Hírlapot ugyanis hét éve közösen indította Szilágyi Ferenccel, a Sam Grup Consulting Kft. vezetőjével. Időközben azonban lemondott 50 százalékos részesedéséről társa javára. Tette ezt azért, mert addigra már más lapok - a román nyelvű Informatia Zilei és a párhuzamosan beindított Informatia de Maramures - menedzselésével foglalkozott.
A Szatmári Magyar Hírlap azonban az utóbbi időben egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, ezért Pacuraru úgy döntött, hogy elfogadja volt üzlettársának ajánlatát, és teljesen átveszi a magyar lapot.

A vállalkozó szerint hiba volt, hogy már az elején nem működött közös kiadóvállalat keretében a román nyelvű Informatia Zilei és a Szatmári Magyar Hírlap, mivel a párhuzamos igazgatás igen sok pénzt emésztett fel. A tervek szerint ezentúl közös logisztikát és terjesztési hálózatot használnak, és a két lap újságírói is szorosra fonják az együttműködést, hogy lefaraghassanak a kiadásokból.

A Szatmári Magyar Hírlapot 2005-ben alapították, miután 2004-ben az addigi egyetlen Szatmár megyei magyar lapot, a Szatmári Friss Újságot felvásárolta az osztrák Informmedia Kft. Tavaly a Szatmári Friss Újság is gazdát cserélt, a lapot egy helyi cég, a Tradeholding Kft. vette meg. Pacuraru nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a két magyar lap összeolvad majd.

Erdélyben ritkán fordul elő, hogy román tulajdonos működtessen magyar sajtóorgánumot. A napilappiacon egyedül a nagyváradi Micula testvérek működtetik a Bihar megyében terjesztett Reggeli Újságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: