2016-04-16 19:31:47• hírek • Kocsis Zoltán

Krasznabéltek három nagy aranyból kettőt elvitt a borversenyen

Krasznabéltek és Halmi uralja jelen pillanatban a minőségi bortermelést Szatmár megyében, ezt támasztják alá a XIII. Szatmár Megyei Borverseny eredményei, ahol a 34 aranyéremből 26-ot e két település borászai zsebeltek be. A megye továbbra is a vörösborokban erős, de rozé borai is egyre minőségibbek.

Ezt bizonyítja, hogy a vörös borok közül 23 is aranyérmet kapott, ami rendkívül magas szám, ha figyelembe vesszük, hogy összesen 44 mintát neveztek be a XIII. Szatmár Megyei Borversenyre. A rozék között eleve kevesebb, csak hét bor szerepelt a versenyben, ebből pedig kettő kapott aranyat. A legtöbb mintát, szám szerint 47-et a fehér borok között neveztek, itt kilenc érdemelte ki az aranyérmet.

Ebből is kiderül tehát, hogy a benevezett 101 bort három kategóriában bírálták el a zsűri tagjai. Közülük 34 kapott aranyat, 47 ezüstöt, 16 pedig bronzot - a fennmaradó négy minta nem kapott minősítést. Az aranyak közül 15 érmet zsebeltek be a krasznabélteki termelők, 11-et pedig a halmi borászok. A kategóriák nagy aranyai között is hasonló a megosztás: a fehér borok között a krasznabélteki Leiher Géza rajnai rizlingje, a vörösök között a szintén krasznabélteki Weingut Brutler & Lieb pincészet 2013-as cuvee selectionja, a rozék között pedig a halmi Cristian Nastase bora vitte el a prímet.

Hármójuk közül a Nachbil borairól ismert Weingut Brutler & Lieb borászat szerezte meg a nagy arany mellett a legtöbb aranyat, szám szerint további ötöt: a vörös borok között egy pinot noir (2013), egy merlot (2013), egy cabernet sauvignon (2013), valamint egy shiraz (2013), a fehérek között pedig egy rajnai rizling (2014) érdemelte ki az érmet.

A zsűri elnöke, Aurel Popa egyedülállónak nevezte, hogy ilyen relatív kis földrajzi területen, amilyen Szatmár megye dombvidéke, szinte minden borfajtát rendkívüli minőségben meg lehet termelni. A III. Borfesztivál - amelynek kereteiben a borversenyt is megrendezték - főszervezője, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Adrian Stef szerint a bor Szatmár identitásához tartozik. Stef üdvözölte, hogy a szatmári borokat végre hivatalosan is a Szatmári dombvidék földrajzi megnevezéssel illethetik, mert eddig a Körös-vidékhez sorolták őket. Leiher Géza, a borászok megyei egyesületének elnöke pedig a hamisított borok elleni küzdelem fontosságát emelte ki.

A krasznabéltekiek amúgy nem csak a minőségi borok, de a fesztivál tekintetében is vitték a prímet: négy kis házikót is ők laktak be. A fesztivált amúgy mérsékelt érdeklődés kísérte, annak ellenére, hogy a színpadon szinte folyamatosak voltak a népzenei programok: a Cununita, a Ceatara és a Rekettye néptánccsoportok, majd Petrica Muresan, a Haiducii együttes és végül Benone Sinulescu váltották egymást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: