2016-11-15 15:56:58• hírek • Szatmár.ro

Fontos út felújításáról döntött a Szatmár Megyei Tanács

A Szatmár Megyei Tanács kedden megtartott rendkívüli tanácsülésén több határozati pont is egy igen fontos útszakasz felújításával volt kapcsolatos. Ez az út a Krasznabéltek-Bélteki fürdő-Dobra-Nántű-Korond-Bogdánd-Hadad-Szilágysági megyehatár vonalon halad. Ez turisztikai szempontból is fontos, de ami még fontosabb, hogy a felújítás több mint 14 ezer Szatmár megyei lakos életminőségén javít.

Döntöttek többek között az önrész biztosításáról, illetve a partnerség megkötéséről az érintett községekkel - Béltek, Szopor, Hadad és Bogdánd községekkel. A partnerség létrejötte azért is fontos, hogy a megyei tanács a helyi bekötőutak egy részére is aszfaltot húzhasson. Minden bekötőút esetében 25 méternyi aszfaltról van szó. Ezzel szeretnék elérni, hogy az útra felhajtó mezőgazdasági gépekről a szennyződés nagy része lehulljon és ne kerüljön a főútra.

Az út egyébként több mint 38 kilométer hosszú, a felújítás értéke pedig több mint 81 millió lej és az összegre számított áruforgalmi adó. A Szatmár Megyei Tanácsnak önrészként 2,2 millió lejjel kell hozzájárulnia a Regionális Operatív Program által finanszírozott felújításhoz.

A felújítás következtében nőni fog a haladási sebesség is a szóban forgó szakaszon, illetve az is fontos, hogy ez egy regionális úthálózat része lesz, ugyanis a Máramaros Megyei Tanács és a Szilágy Megyei Tanács is fel fog újítani egy-egy ide kapcsolódó utat.

„A jelenleg nagyon rossz állapotban levő út felújítása révén a Tövisháton élők életminősége javul majd, illetve remélhetőleg gazdasági szempontból is fellendülést hoz majd" - mondja Pataki Csaba megyei tanácselnök.

Említettük, hogy ez az útszakasz turisztikai szempontból is nagyon fontos. A Krasznabélteknél található vége közelében ott van az ákosi református templom, emellett pedig könnyebben megközelíthető lesz a Bélteki fürdő is. Nem is beszélve arról, hogy a borok szerelmesei is könnyebben eljutnak az isteni nedűk lelőhelyére. Krasznabélteken van például a nemzetközileg is elismert Nachbil bioborászat székhelye, de az út közel ezer hagyományos borospince előtt halad el. Az út a hadadi református templom mellett is elhalad, ami szintén fontos eleme a környék turisztikai vonzerejének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: