2015-04-26 19:48:36• hírek • Szatmar.ro

Főhajtás a majtényi síkon

Ismét tárogatószó lengte be a „majtényi síkot". Szombaton immár a 26. alkalommal gyűltek össze a domahidi vasútállomás mögött található kuruc emlékmű elé, a Rákóczi-megemlékezésre. Száznegyvenkilenc zászlót, a szabadságharc lobogóit adták át itt 304 esztendeje. Az idei főhajtás legfontosabb motívumát a vezérlő fejedelem halálának 280. évfordulója adta. Kegyelettel emlékeztek a Cum deo pro patria et libertate! (Istennel a hazáért és a szabadságért!) jelmondatot valló II. Rákóczi Ferencre.

Szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Kismajtényi Református Egyházközséggel, Majtény község Polgármesteri Hivatalával és a helyi RMDSZ-szervezettel együttműködve tartotta meg a főhajtást. Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész zenés üdvözletét követően a megemlékezés-sorozat főszervezője, éltetője, Muzsnay Árpád köszöntötte az egybegyűlteket. Idén is a határ innenső és túlsó oldaláról is szép számban érkeztek főhajtók. David Gheorghe majtényi polgármester nyitotta a hozzászólók sorát. Román nyelven megtartott beszédében elismerte, hogy a községe egészének ünnepe ez a megemlékezés. A rendezvény másik szervezője, Balogh Enikő kismajtényi tiszteletes igei alapokra helyezte a főhajtást. Kurucdalokkal szolgáltak a továbbiakban a kismajtényi és domahidi iskolások. Versmondásra is sor került, több költeményt, elsősorban Ady Endre kurucos poémáit mondták el helybeli és máshonnan érkező diákok.

Magyarország kolozsvári főkonzulja, Mile Lajos beszédében kiemelte a vezérlő fejedelem azon tulajdonságát, miszerint mai szóhasználattal integrálta a nemzet sokszínűségét. A megemlékezés ünnepi szónoka Lakatos Artúr Loránd kolozsvári történész volt. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a szatmárnémeti RMDSZ elnöke is beszédet tartott. Tánccal szolgált a nemrégiben megalakult kismajtényi néptánccsoport. Tizenöt éve folyamatosan jelen vannak a főhajtáson az ópályi népdalkör tagjai - ezúttal kurucnótákkal kedveskedtek. Így tett a tyukodi Rezeda népdalkör is. Tánccal szolgált a nagyecsedi hagyományőrző néptánccsoport. Bencze Kádár Bertold domahidi tiszteletes áldásával zárult a rendezvény.

A tárogatóművész zenei aláfestésével a szilágysomlyói cserkészek díszőrsége alatt került sor a koszorúzásra - a többi között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagykárolyi szervezete, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés károlyi szervezete, illetőleg a Történelmi Vitézi Rend itteni székkapitányságának nevében is elhelyezték a kegyelet virágait -, amit a Szózat eléneklése követett. Az idei, tűző napsütésben megtartott Rákóczi-megemlékezés is lélekmelengető volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: