2015-03-16 13:32:43• hírek • Kocsis Zoltán

A szatmári egészségügy kész az elektronikus kártyák használatára

Május elsejétől válik kötelezővé az elektronikus egészségügyi kártyák alkalmazása Romániában. Szatmár megyében közel tízezer kártya nem jutott el tulajdonosához és eddig mindössze nagyjából ugyanennyit aktiváltak. Ezzel együtt a szakemberek szerint a megye kész az új kártyák alkalmazására.

Mindezt Georgeta Pop, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, valamint Dan Cojoc, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője jelentették ki közös hétfő délelőtti sajtótájékoztatójukon.

Ezen elhangzott, hogy Szatmár megyében összesen 229.454 kártyát készítettek el, majd postai úton igyekeztek eljuttatni tulajdonosaikhoz. Ezek közül összesen 10.536 nem jutott el tulajdonosához, ezeket a posta visszaadta az egészségbiztosítási pénztárnak. Az átvett kártyák közül eddig közel tízezret aktiváltak.

Akik eddig valamilyen okból kifolyólag nem jutottak hozzá a biztosítási kártyához, azok egészségügyi szolgáltatáshoz a pénztár által kiadott egészségügyi igazolvány felmutatásával juthatnak hozzá.

Az egészségügyi minisztérium diskurzusa szerint a kártya bevezetésének célja, hogy átláthatóbbá és hatékonyabbá tegye az egészségügyet. A kártya öt évig érvényes és csakis a birtokában juthatunk egészségügyi szolgáltatásokhoz. Mi több, ha tulajdonosa kéri, a családorvos feltölti a kártyát birtokosa egészségügyi adataival.

Az elektronikus egészségügyi kártyát aktiválni kell. Akárcsak a bankkártyáknál, ez az első használatkor történik meg. Ekkor az az eredeti 0000-ás PIN-kódot egy olyan, az ügyfél által választott PIN-kódra kell cserélni, amelynek négy számot kell tartalmaznia. Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben az ügyfél elfelejtette a PIN-kódját, az ötödik egymást követő sikertelen kísérlet után a kártya blokkolódik.

Abban az esetben, ha tulajdonosa elveszíti a kártyát, az újabb a megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell megrendelnie. Ebben az esetnem ki kell fizetnie az előállítási költségeket és a kézbesítési költségeket is. Ez 2,2 euró és 2,74 lej, valamint áfát jelent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: