2011-10-19 17:11:28• hírek • Szatmár.ro

Fedezd fel az Alföld legszebb kastélyait!

Bár a napos időknek lassan vége, kirándulni attól még lehet. Ha különleges kikapcsolódásra vágysz, látogasd meg Magyarország legszebb kastélyait. Íme néhány tipp.

Egy két napos túra keretében az Alföld négy elfeledett kastélyát keresheted föl. A nagymágocsi és a derekegyházi Károlyi-kastélyok mellett egy külön túrát is megér az szabadkígyósi Wenckheim kastély.

Nagymágocs Szentes és Orosháza között helyezkedik el, kb. 280 km-re Szatmárnémetitől. A nagymágocsi Károlyi-kastélyt 1896-1897 között építette Károlyi Imre nagybirtokos, közgazdász, gyáros és pilóta, felsőházi tag és esszéista. Az épület tervezője és építője Ybl Miklós volt, aki a megrendelő Károlyi család kérésére eklektikus neobarokk, historizáló stílusban építette meg a kastélyt, ami ma jelenleg szociális otthon.

A Károlyi család a kastélyt főleg nyaralónak használta, de fűteni is lehetett. A nagyobb termekben padlófűtés volt, a világítást először gázlámpákkal, majd később gőzgéppel termelt villamos árammal oldották meg. 1910-ben a kastély első emeletén található nagytermet kápolnává alakíttatták át, melynek padlózatát és oldalfalait fehér és fekete márványlapok burkolták. Jelenleg egy lépcsővel ellátott fehér márvány oltár áll itt, amelyből fekete márványból készült feszület emelkedik ki. A kápolnában két szobor is található, az egyik gróf Károlyi Tibort, a másik gróf Károlyi Imrénét ábrázolja.


A derekegyházi Károlyi-kastély

A kastély 40 hektáros, arborétum szerű parkkal rendelkezik, ezen belül is kiemelkedő szépségű az Angol-kert ritka őstölgyekkel, fenyőfélékkel. A turisztikai látványosságot fokozza a kastélyhoz tartozó 10 hektáros tó.

Eredeti pompájában maradt meg a festett és aranyozott fogadószoba, a faburkolatú ebédlő és a hall. A turisták számára fontos, hogy a kastélynak csak bizonyos része látogatható.

Ugyancsak a károlyiak nevéhez fűződik a közelben található derekegyházi kastély. A települést a Károlyi család 1765-től urasági birtoknak rendezte be kastéllyal és gazdasági épületekkel. A 19. században ez is a grófi család egyik kedvenc nyaralóhelye volt. A barokk-copf stílusban épült kastélyt egykor egy nagyméretű angol kert vette körül. Az épület jelenlegi formája csak 1932-ben alakult ki, akkor, amikor a Weiss család birtokában volt.

1949 elme-szociális otthon működik a kastélyban, a hozzá tartozó 10 hektáros parkkal együtt műemlékvédelmi jelentőségű.

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része a Wenckheim-kastély és a hozzátartozó park, mely szabadon látogatható. Wenckheim Frigyes megrendelésére Ybl az olasz, a délnémet, és a francia reneszánsz minden ismert stílusjegyét felvonultatta építményében. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély színtiszta eklektika, tipikus stíluskavalkád. Érdekes látványosság a Wenckheim-kripta, ami szintén Ybl Miklós tervei alapján készült 1850 körül. Kastélymúzeumban vezetett látogatások is indulnak itt, amelyek a legapróbb részletekig feltárják a turisták előtt a Wenckheimek mindennapjait. Megismerkedhetnek az életvitelükkel, és a család történelmi jelentőségével.

A Wenckheim-kastély

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: