2015-03-20 14:21:46• hírek • Szatmár.ro

Ezrek követték figyelemmel a napfogyatkozást

Szatmárnémetiből remekül látszott a péntek déli részleges napfogyatkozás.

Az időjárás kegyes volt a csillagászat és a különleges, ritka jelenségek szerelmeseihez: gyönyörű idő volt péntek délben, alig volt felhő az égen, így aki csak akarta - és megvolt a megfelelő felszerelése hozzá - figyelemmel követhette a részleges napfogyatkozást. Szatmárnémetiben sokan otthonról, vagy éppen a munkahelyük ablakából figyelték a jelenséget, akár otthon gyártott szűrőkkel.

A Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium udvarán is sokan összegyűltek, hogy az iskola Szász Ferenc vezette csillagászat szakkörének diákjai segítségével távcsövekkel kövessék figyelemmel az eseményt. Sok érdeklődő látogatott el az iskola udvarára délben, hogy megnézhessék a pillanatot, amikor a hold a legnagyobb részben takarta el a napot, mások már a kezdetektől fogva távcsövön figyelték a nem mindennapi eseményt.

A tanintézmény igazgatójától, Ioan Poptól megtudtuk: nagyon örült neki, hogy a diákok saját szemükkel láthatták a jelenséget, így saját tapasztalatukkal egészíthették ki az órákon ezzel kapcsolatban tanultakat. Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a csillagászat szerelmesei nem pihenhetnek sokáig, hiszen április 4-én holdfogyatkozásnak lehetnek tanúi.

Szász Ferenc a Szatmár.ro kérdésére elmondta: az iskolában rendszeresen találkoznak a csillagászat iránt érdeklődő diákok, sokan pedig annyira beleszerettek ebbe a tudományágba, hogy saját távcsövet is vásároltak maguknak.

Napfogyatkozás

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: