2012-01-09 10:44:13• hírek • Kocsis Zoltán

Északi színház, Károlyi út, Zsadányi út – 2012 várható beruházásai

A szatmár.ro-nak adott exkluzív interjújában Ilyés Gyula polgármester nem csak a 2011-es esztendőről, annak megvalósításairól és csalódásairól, de az új esztendőre vonatkozó terveiről is beszélt. Elmondása szerint Szatmárnémetiben több jelentős mértékű fejlesztés is kezdetét veszi idén tavasszal.

Az egyik legfontosabb a Károlyi út rehabilitálása. Erre már csak azért is szükség van, mert az utolsó olyan nagy bejárat, amelyet még nem sikerült felújítani. Az előzetes tervekkel ellentétben nem az egész útszakaszt renoválják, hanem „csak" a város szélétől a Brandusa utca sarkáig tartó részt. „Ennek okai természetesen anyagi jellegűek - mondta Ilyés. A választás azért arra a szakaszra esett, mert állaga annak a legrosszabb. Nem is csoda, hisz az út az 1980-as évek elején készült, úgy az alapja, mint a vízelvezetése nagyon gyatra".

Ezen útszakasz esetében nem csak újraaszfaltozásról lesz szó, hisz kicserélik a kanalizálási rendszert és új alapokra helyezik a négysávos utat.

A másik nagy beruházás az Északi Színház felújítását célozza meg. Erre egy sikeres uniós pályázat nyomán kerül sor. A szerződések Bukarestben aláírásra várnak, Ilyés pedig reményét fejezte ki, hogy már tavasz végén munkához tudnak látni. „Noha az esély minimális, mégis látok rá némi reményt, hogy csak egy évadot kelljen albérletben töltenie a társulatnak", fogalmazott a polgármester. Thália templomának nem csak a külseje újul meg, hanem a belseje is, beleértve a színpadot és a színjátszás által igénybe vett valamennyi részt.

Szintén uniós pályázatnak köszönhetően láthatnak hozzá idén Szatmárnémeti északi részének, a Kubik-tó, a Lázári út és a vasút térségének teljes rehabilitálásához. „A munkálatok akár kellemetlenségeket is okozhatnak az ott lakóknak, de ezeket meg kell tennünk", mondta Ilyés. A zóna felújítása, a polgármester elmondása szerint, 2014-ben érhet véget.

Szintén jelentős infrastrukturális fejlesztés a Lázári utat a Daróci úttal összekötő terelőút, amely mentesítené a környéket a kamionforgalomtól, valamint a Szatmárnémetit Szatmárzsadánnyal összekötő út, amely a fejlesztési minisztérium programja keretein belül újul majd meg.

A város vezetése idén igyekszik befejezni a 16-os lakónegyed felújítását. A tervek között szerepel a Noua és a Depozitelor utcák leaszfaltozása - ezek jelenleg földes vagy félig földes utak.

Nem csak az Északi Színház épületét készül felújítani idén a város vezetősége. Rehabilitálják ugyanis a Szakszervezetek Művelődési Házának tetőszerkezetét és fűtésrendszerét is. Erre többek között azért is szükség van, mert ide költözik albérletbe a színtársulat.

Szintén felújul a Szabadság tér melletti un. „fehér ház", amely Szatmárnémeti központjának egyik nevezetes épülete. A „régi központ" kozmetikázása sem áll le: a korzón a járdát, a „zsidó korzón" az aszfaltot újítják fel 2012-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: