2016-07-26 09:21:02• hírek • Szatmár.ro

Erdődi előadás Kopácsi Istvánról

A hétvégén megtartott középkori fesztivál keretében volt a történelmi konferencia
A hétvégén megtartott középkori fesztivál keretében volt a történelmi konferencia

Élményszerű előadást tartott a hét végi erdődi történeti konferencián Kereskényi Sándor, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa, A megtérés mint a reformáció szellemi paradigmája címmel.

A korai kapitalizmus kulcsszava a váltás, illetve a változás volt, tudjuk meg Fernand Braudel Les jeux de l  echange cimű könyvéből, hangsúlyozta az előadó román nyelvű szövegében.  Ez nemcsak a pénz világára terjedt ki, hanem tárgyi kultúrára és az ideológiák szférájára is. A kereszténység számára alapvető kérdéssé vált, hogyan tud ehhez alkalmazkodni.

Stephanus Kopácsi ennek a világnak a legtermészetesebb módján lett hithű ferences szerzetesből buzgó reformátor, az első erdődi zsinat előkészítője. Kereskényi a mikrohistória módszerét alkalmazva mutatta be Kopácsi küzdelmes mindennapjait, alvási és evési szokásait, a fizikai munka szeretetének megható megnyilvánulásait, önként vállalt, sokszor szinte paranoid, nyomasztó magányát, tanítási módszereit, aszkétikus céltudatát, csekély számú, szerény szellemi kedvtelését, önfeláldozó életvezetését. Az imitatio Cristitől jutott el a devotio moderna megszólaltatásáig, s ilyen értelemben a mi Kopácsink az európai értelmiségtörténet egyik nagyszerű, példázatos alakja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: